Erilaisia sokereita on markkinoilla monia. Kirjoa riittää valkoisesta ruokosokerista intiaani- ja karppisokeriin. Ruoassa voi olla myös raaka-aineiden luontaisia sokereita, kuten hedelmien ja marjojen sisältämää fruktoosia ja maidon luontaista sokeria, laktoosia.
Ravitsemuksellisesti ajatellen saamme sokereista vain energiaa, mutta ehdottomasti myös makunautintoa. Tavallisin syy käyttää sokereita elintarvikkeissa ja kotikeittiössä on makean maun aikaansaaminen. Ruoan sisältämillä sokereilla on myös muita vaikutuksia tuotteeseen, kuten säilyvyys, suutuntuma, rakenne ja väri. Sokeri korostaa myös marjojen ja hedelmien luontaista makua.
Elintarvikkeissa ja kotikeittiössä käytettävät energiaa sisältävät sokerit eivät niin paljoa eroa toisistaan, että eroilla olisi ravitsemuksellista merkitystä. Eri lähteistä tulevaa lisättyä sokeria saisi ruokavaliossa olla enintään 10 % kokonaisenergiasta, mikä tarkoittaa 2000 kcal ruokavaliossa noin 50 grammaa päivässä. Se, millaisen sokerin valitsee omaan käyttöönsä vai haluaako täysin sokeroimattoman vaihtoehdon, on ennen kaikkea makukysymys.
Suosituksien mukaisessa terveellisessä ruokavaliossa kannattaa suosia vähempisokerisia, sokeroimattomia tai kokonaan maustamattomia vaihtoehtoja.