Jokapäiväiset ruokavalinnat sekä ateriarytmi vaikuttavat terveyteen ja työkykyyn. Monilla kiire ja työaikojen epäsäännöllisyys tuovat haastetta päivän ruokailuihin. Työtehon ja hyvinvoinnin takia on kuitenkin tärkeää pitää itse huolta riittävästä ravinnosta ja tauoista työpäivän aikana.
Säännöllinen ruokailu on terveellisen ruokavalion perusta. Nauti päivittäin aamiainen, lounas, päivällinen ja 1-2 välipalaa. Säännöllistä ateriarytmiä noudattamalla verensokeri pysyy tasaisena ja työvire yllä koko päivän.
Terveellinen ruokailu töissä
Noin kolmannes suomalaisista työikäisistä ruokailee päivittäin henkilöstöravintolassa. Jos henkilöstöravintola on saatavilla, kannattaa sitä hyödyntää. Tutkimusten mukaan henkilöstöravintolassa lounastavilla ruokavalinnat ovat lähempänä ravitsemussuosituksia kuin muualla lounastavilla. Henkilöstöravintolassa esimerkiksi valitaan useammin kasviksia, kasvisruokia sekä kalaa.
Jos mahdollisuutta henkilöstöravintolaan ei ole, niin eväilläkin pärjää hyvin. Hyvä eväslounas kootaan mahdollisimman pitkälti tutun lautasmallin mukaan: reilusti kasviksia, hedelmiä tai marjoja, lisäksi runsaskuituisia viljatuotteita, laadukkaita proteiineja esimerkiksi maitotuotteista sekä ripaus hyvää rasvaa kasviöljyistä, levitteistä tai pähkinöistä ja juomaksi lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää. Tärkeintä on kuitenkin, ettei lounas jää kokonaan väliin. Syöminen ei pääse unohtumaan, kun lounastauon merkitsee jo kalenteriin.
Useimmat tarvitsevat iltapäivällä välipalan. Omaa välipalan tarvetta voi arvioida miettimällä, onko töistä kotiin tai kauppaan mennessä jo kamala nälkä. Työpaikalla on hyvä pitää pientä evästä yllättävien päivien varalle. Esimerkiksi jogurtit, rahkat ja raejuusto säilyvät pitkään jääkaapissa.