Siirry sisältöön

Illallinen kansallis­mai­semassa

Kevään 2025 kiinnostavin ohjelmauutuus esittelee suomalaisen ruokakulttuurin parhaita paloja tähän päivään tuunattuna. Illallinen kansallismaisemassa -ohjelmassa matkataan suomalaisen ruoan alkulähteille huippukokki Teemu Laurellin johdolla.

Jakso 8: Koskenojan tila, Kurikka

Viimeisessä jaksossa suunnaksi otetaan Kurikassa sijaitseva Koskenojan tila. Tilan isäntäpari, Liisa ja Juha, pääsevät nauttimaan Teemun valmistamasta illallisesta vanhaan sikalaan rakennetussa tunnelmallisessa juhlatilassa. Tarjolle katetaan jälleen toinen toistaan herkullisempia annoksia. Klassinen Waldorfin salaatti saa uutta pontta fenkolista ja AURA® murusta. Paistetut porkkanat tarjoillaan rakuunalla maustetulla tuorejuustopedillä. Illallisen kruunaa hartaudella haudutetut ja grillatut possun ribsit, jotka viimeistellään olutglaseerauksella. Jälkkärinä maistuvat grillatut persikat samettisella kanelikermalla ja rapealla kauracrumblella ryyditettynä.

Jakso 7: Karin tila, Alajärvi

Kauden seitsemännessä jaksossa tutustutaan Alajärven Lehtimäellä sijaitsevaan Karin tilaan, josta löytyy lehmien lisäksi myös mielenkiintoinen maatilamuseo. Päivä luomutilalla päätetään illallisella, joka katetaan lammen rannalla sijaitsevalle pellolle. Teemu valmistaa isäntäparille, Tiinalle ja Villelle, raikasta tillikaalia, pinjansiemenvinegretillä ryyditettyä grillattua avomaankurkkua sekä paahdettuja perunoita, joiden juju löytyy mustavalkosipulipyreellä maustetusta smetanasta. Illalliskattauksen kruunaa grillattu luomunaudan ulkofilee. Lopuksi herkutellaan vielä samettisella panna cottalla, jota tähdittävät marinoidut sesongin marjat.

Jakso 6: Simolan tila, Askola

Tällä kertaa Teemu suuntaa Simolan tilalle Askolaan. Tilan valtavaan kokoonpanoon kuuluu muun muassa 500 hehtaaria peltoa ja 600 eläintä. Suuren tilan toiminnan ja ruuhkavuosiarjen keskellä yhteistä aikaa onkin vaikea löytää. Teemu järjestää nuorelle parille, Jannelle ja Heinille, treffi-illan heille tärkeässä Porvoon vanhassa kaupungissa, Porvoonjoen rannassa. Isäntäparia hemmotellaan varsin klassisella illallisella: perinteisen pippuripihvin lisukkeena tarjoillaan ruskistetulla voilla maustettuja paahdettuja perunoita sekä raikasta vinegretillä viimeisteltyä endiivisalaattia. Haudutettu varhaiskaali sekä aromikkaat juustomuffinssit ovat piste iin päälle. Seljankukka-sokeriliemellä maustetut mansikat tarjoillaan jälkiruoaksi kuohkean mascarponevaahdon kera.

Jakso 5: Guttormin tila, Utsjoki

Viidennessä jaksossa suunnaksi otetaan Guttormin tila, joka sijaitsee Utsjoella, Tenojoen ja tuntureiden syleilyssä. Euroopan Unionin pohjoisinta maitotilaa pyörittävät Irenen ja Urho. Teemun valmistama illallinen nautitaan luonnollisesti tunturissa. Pöytään katetaan voissa paistetuilla metsäsienillä ryyditettyä flatbreadia, lime-smetanalla aateloitua grillattua maissia sekä chimichurrilla viimeisteltyä poroa. Jälkiruokana nautitaan samettista hilla-jogurttimoussea.

Jakso 4: Tupaselan tila, Iitti

Kauden neljännessä jaksossa Teemu vierailee yli 100-vuotiaalla Tupaselan tilalla Iitissä. Kymijoen rannalla sijaitsevan tilan isäntä Jarkko ja emäntä Marjo ovat koulutukseltaan kokkeja, mikä saa Teemun laittaamaan parastaan! Rantalaitumilla tarjoiltavalle illalliselle Teemu valmistaa hurmaavan runsaan maalaissalaatin, karamellisoituja palsternakkoja ja harissajogurttia sekä hiillostettua siikaa, joka viimeistellään paahdetulla voi-kaprisvinegretillä. Jälkiruokana herkutellaan omena-clafoutiksella ja itse keitetyllä vaniljakastikkeella. Auringon syleilyssä nautitaan myös raikkaista mansikka-raparperimocktaileista, jotka saavat mielenkiintoisen twistin oliiviöljystä.

Jakso 3: Maitorantalan tila, Sysmä

Tällä kertaa suunnaksi otetaan Maitorantalan tila, joka sijaitsee Sysmässä, Päijät-Hämäläisissä perinne- ja kulttuurimaisemissa. Tunnelmallinen illallinen katetaan aivan kosken rannalle, jossa tilalliset Jonna ja Ville pääsevät herkuttelemaan kesäsesongin parhailla raaka-aineilla. Pöytään kannetaan piimäkastikkeella ja herneillä piristetty raikas vihersalaatti sekä sardelleilla maustetulla chilivinegretillä viimeistelty konstailematon tomaattisalaatti. Nämä kesäiset salaatit toimivat täydellisesti lisukkeena tuhdille naudan prime rib -pihville, joka maustetaan lipstikka-kaprisvoilla. Illallinen päätetään makeasti hillotuista mustikoista, kauracrumblesta ja rahkavaahdosta valmistuvalla jälkiruoalla.

Jakso 2: Montelon tila, Sonkajärvi

Toisessa jaksossa Teemu Laurellin ruokamatka Suomen kauneimmissa maisemissa pysähtyy Montelon tilalle, Pohjois-Savon Sonkajärvelle. Tilalla on pitkä historia – sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1734 asti. Anni ja Jarkko ovatkin jo tilan kymmenes ruokaa tuottava sukupolvi. Illallinen isäntäparille katetaan ohrapellon laitaan. Teemu hemmottelee tilallisia herkullisella grillikattauksella: runsas salaattijuustodippi, tahini-ranch-kastikkeella ryyditetyt grillatut perunat sekä kumina-fenkolisuolalla maustettu grillattu kuha. Illallisen kruunaa french toast, joka saa ylleen suolakaramellikastikkeen.

Jakso 1: Vestergårdin tila, Nauvo

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Nauvossa Saaristomeren syleilyssä sijaitsevaan Vestergårdin tilaan, jota pyörittävät Anette ja Sverker. Teemu Laurell loihtii tilallisille illallisen meren rannassa. Laurellin ravintola Shelteristä tuttu saaristolaisleipä aateloidaan ihanalla etikkavoilla. Paahdetut punajuuret tarjoillaan boranikastikkeen, tuoreiden yrttien ja pistaasipähkinöiden kera, ja timjamivoissa paistettu karitsan kulmapaisti saa ylleen hurmaavan yrttigremolatan. Jälkiruokana nautitaan laku-valkosuklaavaahtoa.

Valio 120 vuotta
Search