Joulun kalapöytä on täynnä ihania makuja
Graavilohi, joulusilli ja mäti – joulukalat tuovat valinnanvaraa. Tässä ideat joulun herkullisimpiin kalaruokiin kylmistä alkupaloista lämpimiin pääruokiin.
Graavilohi, graavisiika ja kylmäsavukala
Jouluna monelle maistuvat perinteiset graavikalat: lohi ja siika. Mutta tiesitkö, että graavikalaan sopivat suolan, sokerin ja tillin lisäksi myös muut mausteet? Kokeile vaikkapa hienostunutta ginigraavattua lohta tai kaunista mustikkagraavattua lohta.
Jos graavikalan säilyvyys pohdituttaa, ota kalaa jääkaappiin vain muutaman päivän tarpeiksi ja pakasta loput. Pakastettuna graavikala säilyy jopa 2–3 kuukautta.
Joulusilli ja joulusilakka
Joulusillit ja -silakat voi valmistaa itse tai ostaa valmiina. Valmista perinteistä lasimestarin silliä, täyteläistä smetanasilliä tai tarjoile silli helposti syntyvässä sillikaviaarissa. Joulupöytään sopivat myös silakat erilaisissa etikkaisissa kastikkeissa. Jos teet joulusillit tai -silakat itse, aloita valmistelut ajoissa: kalojen on hyvä antaa maustua jääkaapissa 1–2 päivää ennen tarjoilua.
Mäti on juhlava lisä joulupöytään
Mäti on juhlava herkku, joka sopii mainiosti joulupöytään. Tarjoile mädin kanssa smetanaa tai ranskankermaa, punasipulia, tilliä, suolaa ja pippuria – tai valmista mädistä alkupalapöytään sopivaa mätimoussea tai mätidippiä.
Kala sopii myös joulun pääruoaksi
Kalaruokien ystävä voi hyvin tarjoilla kalaa myös joulupöydän pääruokana. Ehkä perinteisin joulupöydän kalaruoka on valkokastikkeen kanssa tarjoiltava lipeäkala, mutta joulun kalaruoaksi löytyy muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi karpalo-pähkinähunnulla viimeistelty joululohi ihastuttaa sekä maullaan että helppoudellaan. Kuha meunière maistuu erityisesti joulubistro-tyylisessä kattauksessa.