Vältä joulun ruokahävikki — välipäivien suosikit
Jäikö jouluruokia yli? Niin ihania kuin jouluruoat ovatkin, ei niitäkään syö loputtomiin. Kokosimme yhteen hävikkireseptit ja vinkit, joilla jalostat joulukinkun, pipareiden ja muiden jouluruokien tähteet uusiksi suosikeiksi!
Mitä tekisi joululaatikoista?
Joulun maut unohtuvat, kun laatikoista valmistaa maittavan sosekeiton tai meheviä lämpimäisiä. Porkkanalaatikosta tehty keitto saa makua inkivääristä ja appelsiinista, lanttulaatikosta valmistetun keiton maustavat kaneli ja hapokkaat omenat.
Ylijääneistä laatikoista voi valmistaa myös nopeat ja rapeat juuresrieskat. Päälle vain sipaisu voita ja makunautinto on valmis!
Joulukinkun hävikki hyödyksi
Joulun jälkeen maistuu taas mutkaton arkiruoka. Käytä ylijäänyt kinkku tai kalkkuna sekä perunat ja juurekset pyttipannuun, jonka joukossa kinkuntähteet katoavat parempiin suihin taatusti!
Jäikö pakkaseen voitaikinaa ja jääkaappiin kinkkua? Niistä pyörätät hetkessä rapsakat kinkkuhyrrät. Pellilliseen kinkkupiirakkaa upotat sekä reilun palan ylijäänyttä kinkkua että joulun juustotarjoilujen rippeet. Myös AURA kinkkupiirakka filopohjalla maistuu joulun välipäivinä. Hehkupossu-reseptillä taiot kinkusta nyhtöpossua vaikka välipäivien tacoihin.
Tee konvehdeista ja AURA® sinihomejuustosta crumble
Piparicrumblea, vaahterasiirappifraichea, hedelmiä ja Valio AURA-sinihomejuustoa? Oi kyllä!
AURA pipari-hedelmäpeltiin piilotat myös loput konvehdit. Tarjoile herkku välipäivien jälkiruokana tai uudenvuoden brunssilla.
Loput taikinat jälkkäriin
Taikinajämäcrumble on kuin taikinarippeiden pappilan hätävara. Lämmin jälkiruokapaistos maistuu kermavaahdon tai vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Voit katsoa valmistusohjeet myös videolta.
Tuunaa joulupuurosta jälkiruoka
Mitä, jos muuttaisit joulupuuron jämät ihastuttavaksi banaani-pähkinäjoulupuuroksi, kerrosvanukkaaksi tai Viktorianvanukkaaksi? Tosin nämä jälkkärit ovat niin herkullisia, että puuroa keittelee mielellään ihan vain näitä reseptejä varten.
Lohesta laatikko tai herkullinen pasta
Joululta ylijääneestä kylmäsavulohesta valmistat helpon munakkaan. Lämminsavulohi puolestaan sopii helppoon lämminsavulohipastaan tai hurmaavaan savulohipiirakkaan. Lohesta valmistuu myös lasten uuniruokasuosikki: pasta-lohivuoka.
Juustohävikistä herkuiksi
Joululta ylijääneet juustot sopivat loistavasti välipäivien pizzaan. Tarvittaessa pizzaan uppoavat myös muut joulun jämät, kuten kinkku ja lohi. Tuhdin juustoinen herkku on myös supernopea mac and cheese eli juustomakaroni. Malttamattomalle kokkaajalle sopivat myös lämpimät voileivät.
Leipähävikistä suosikkiruoaksi
Ehtikö leipä kuivahtaa joulupöydässä? Kanelicrostinit ovat makoisa yhdistelmä paahdettua leipää, juustoja, jouluhedelmiä ja pähkinöitä. Vaalea leipä korvaa hyvin makaronin, joten voit valmistaa siitä vuokaruoan makaronilaatikon tyyliin. Laatikossa voi hyödyntää myös juuston jämät.
Perunoista pizzaa ja evässalaattia
Joulun tunnelma vaihtuu jo uudenvuoden juhlien odotukseksi, kun perunat löytyvät pizzan päältä tai sipulisesta perunasalaatista.
Jos joku perheestä suuntaa välipäivinä töihin tai harrastuksiin, kokoa jäljelle jääneistä perunoista evässalaatti.
Glögistä kuohuvat cocktailit uudenvuodenjuhliin
Jos glögi ei enää maistu, varioi juomasta kuohuva juoma uudenvuodenjuhliin! Glögi uppoaa vallan mainiosti trendikkääseen glögi toniciin, glögi souriin tai glögi muleen. Glögiskumpan pohjaksi käy sekä tumma että vaalea glögi.
Piparkakkujen murut maistumaan
Jäljelle jääneistä piparkakuista saa taiottua ihania jälkiruokia ja herkkuja! Piparinmuruset maistuvat ihanilta juustokakkujen pohjissa, mousseissa tai jäädykkeissä. Jos joulun mauista ei ole vielä saanut tarpeekseen, on piparit ja glögin yhdistävä glögijuustokakku varma valinta herkutteluun. Pipari rocky roadit ilahduttavat niin uudenvuodenjuhlissa kuin niiden jälkeenkin.
Herkullisia hetkiä hävikkireseptien parissa!