Ahven on Suomen kansalliskala, joka viihtyy lähes koko maan vesistöissä, aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ahven on monelle tuttu mökkirantojen kala, jonka tunnistaa helposti sen kylkien pystyraidoista ja puna-oranssista pyrstöstä ja vatsaevistä. Pituutta kalalla on yleensä 15–30 senttimetriä ja painoa 50–350 grammaa. Ruokakalaksi kannattaa valita mahdollisimman iso ahven, jotta fileointi on helppoa ja syötävää kylliksi.
Ahvenen liha on vaaleaa, vähärasvaista ja maukasta. Monien makumuistoissa ahven on pannulla voissa paistettu ja tarjolla kesän ruokapöydässä, uusien perunoiden kera.
Ahvenen parhaat sesongit sijoittuvat kesään ja syksyyn. Kalastajan saaliiksi ahven voi kuitenkin käydä kaikkina vuodenaikoina, myös aivan keskitalvella pilkkimällä. Suomalaisen ahvenen käyttö ravintona on ympäristöystävällinen valinta, sillä sen kalastus ei tällä hetkellä heikennä ahvenkannan tilaa.