Suomessa kasvaa kahta karpalolajia: pikku- ja isokarpaloita. Lajien erona on nimenomaan marjan koko, ja pikkukarpalon marjat ovat noin puolet isokarpalon marjojen koosta. Kumpaakin lajia voi käyttää kaikissa tämän artikkelin resepteissä.
Karpaloa kasvaa lähes koko Suomessa. Isokarpalo viihtyy kaikkialla Suomen suoalueilla, lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia. Pikkukarpaloa kasvaa pääosin Pohjois-Suomessa.
Karpalon sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu lumen tuloon saakka. Se on maultaan hapan, mutta pakkanen vähentää sen happamuutta. Karpaloita kannattaa siis lähteä poimimaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Marjoja voi kerätä vielä keväälläkin lumen sulaessa.
Usein karpaloiden pakastamiseen käytetään sokeria, jotta niiden maku ja väri säilyisi. Marjat pärjäävät kuitenkin hyvin myös ilman sokeria. Karpalot sisältävät C-vitamiinia ja antioksidantteja.
Kesytä karpalo kakussa
Sokeri taittaa marjan kirpeyttä, joten karpalo on täydellinen makupari makealle. Kinuski onkin kenties karpalon paras ystävä. Erityisen hyvin makupari toimii talvisessa täytekakussa. Kokeile karpaloa myös kanelin ja piparkakkujen kera jouluisessa kerroskakussa.