Kuhasta on moniin kalaresepteihin
Kuhasta saa herkullista tarjottavaa juhliin, mutta se sopii hyvin myös arkiruokaan. Tuoreet kuhafileet ovat herkullisia pannulla voissa paistettuna, uunissa kuharuoka kypsyy puolessa tunnissa. Liha pysyy mehevänä, kun jätät nahan paikoilleen kypsennyksen ajaksi.
Kuten sisäveden petokaloissa muutenkin, myös kuhassa saattaa olla leveän heisimadon toukkia, jotka kypsennys tuhoaa. Jos aiot käyttää kuhaa raakana, pakasta kalaa ensin vuorokausi –20 asteessa.
Varsinaisten kuhareseptien lisäksi kuha sopii myös ahven- ja siikaresepteihin. Voit valita ruokaan sen kalalajin, jota on kulloinkin tarjolla tuoreimpana.
Klassikoita syystä: kuhakeitto ja paistettu kuha
Kun kaipaat jotain lämmittävää ja herkullista, tee kuhasta kalakeitto. Perinteisessä kuhakeitossa perunat ja fenkoli kypsyvät kuhan kanssa kattilassa, ja pinnalle pirskotellaan maukas yrttiöljy. Chili con pescado saa makunsa chilistä, tomaatista, kurkumasta ja paprikasta, ja crème fraîche pehmentää kokonaisuuden.
Tuoreen kuhafileen paistaminen on yksinkertaista: voita, pannun kuumennus ja pari minuuttia paistamista molemmin puolin. Kun haluat lisää makua, kokeile esimerkiksi korianteria tai muuta yrttiä. Kerma viimeistelee annoksen. Tarjoa paistettu kuha esimerkiksi perunoiden ja salaatin kera.