Lohen valmistus
Lohen valmistaminen on helppoa, sillä korkean rasvapitoisuutensa vuoksi se ei kuivu helposti. Uunissa lohi kypsyy 175 asteessa noin 30 minuutissa, fileen paksuudesta riippuen. Kun paistat lohen pannulla, 2–4 minuuttia molemmilta puolilta keskilämmöllä riittää. Aloita paistaminen nahkapuolelta. Lohen voi kääntää, kun sen nahka irtoaa pannusta helposti. Paistaessa on tärkeää tarkkailla, ettei pannun tai uunin lämpötila nouse liian korkeaksi.
Valmistustavan voi valita myös kalan koon mukaan: ohuemmat palat on vaivatonta kypsentää pannulla, suurempi lohifilee on helppo paistaa uunissa.
Lohta voi syödä myös raakana. Atlantissa viljeltyä lohta ja kirjolohta sekä Suomessa viljeltyä kirjolohta voi käyttää raakana esimerkiksi kakuissa, salaateissa sekä cevichessä. Loisriskin vuoksi muualta tullut lohi tulee pakastaa ennen raakana syömistä. Yksi vuorokausi –20 asteessa tuhoaa mahdolliset loiset.
Lohen paistaminen pannulla ja uunissa
Suomalaisten suosikkia, uunilohta, on helppo piristää erilaisilla lisukkeilla. Perunoiden ja muusin lisäksi lohen voi tarjota esimerkiksi maustetun riisin tai juuresten kera. Uunilohen voi maustaa esimerkiksi sitrushedelmillä, AURA® juustolla tai crème fraîchella ja purjolla. Pannulla paistuu lohella höystetty varhaiskaalipannu, ja kermalla maustettu savulohipasta on lautasella vartissa.