Makumatka Aasiaan
Aasia on valtava maanosa, jonka sisälle mahtuu monta erilaista ruokakulttuuria. Yksi asia kuitenkin kuuluu kaikkiin aasialaisiin keittiöihin: yhdessä syöminen.
Japani
Monelle tulee japanilaisesta ruoasta ensimmäisenä mieleen sushi. Se onkin mainio esimerkki japanilaisen keittiön parhaista puolista: tuoreista raaka-aineista, tasapainoisista mauista ja kauniista esillepanosta. Japanilaisen keittiön kulmakiviä ovat sushin lisäksi erilaiset nuudelikeitot, padat, nyytit ja vartaat. Ruoka maustetaan kevyesti tuoreilla yrteillä ja soijakastikkeella, jotta tuoreiden raaka-aineiden puhtaat maut pääsevät loistamaan. Jälkkäriksi japanilaiset nauttivat esimerkiksi pehmeitä mochi-palloja tai kevyttä ja kuohkeaa juustokakkua.
Korea
Huippusuosittu korealainen keittiö ihastuttaa nyt maailmalla mausteisilla ja oivaltavilla mauillaan. Erityisen suosittuja ruokalajeja ovat muun muassa tteokbokki-riisikakut, bibimbap-kulhot sekä kekseliäästi marinoidut liharuoat. Korealainen keittiö erottuu muista Aasian maista myös siinä, että ruoissa käytetään nykyään paljon juustoa. Koreasta löytyykin jopa juustolle pyhitetty teemapuisto. Kahvin ystävien korealainen lempiherkku on Dalgona-kahvi. Juoman erikoisuus on pinnalle vaahdotettu kermaisen kuohkea kahvivaahto, joka syntyy vain kolmesta raaka-aineesta.
Kiina
Kiinalainen ruoka voi alueesta riippuen tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Alueelliset erot ovat kehittyneet paikallisten raaka-aineiden, ilmaston ja kulttuuristen vaikutteiden myötä. Pohjois-Kiinassa käytetään enemmän vehnää ja nuudeleita, Etelä-Kiinassa riisiä. Länsikiinalaiset eli Sichuanin alueen ruoat tunnetaan voimakkaista mauista ja sichuaninpippurista, joka aiheuttaa suussa mukavaa kihelmöintä. Idässä suositaan mereneläviä. Useimmat kiinalaiset ravintolat Suomessa edustavat eteläkiinalaista eli kantonilaista keittiötä. Viime vuosina myös pehmoiset bao bun -höyrysämpylät ovat villineet ruokailijoita ympäri maailman.
Thaimaa
Thaimaalaisessa ruoassa pyritään täydelliseen makujen tasapainoon. Yhdessä ruokalajissa on tärkeää yhdistää sekä makeutta, happamuutta, suolaisuutta että tulisuutta. Thaimaan kansallisruoka on Pad Thai, paistetut riisinuudelit kasvisten kera. Pad Thai sisältääkin vähän kaikkea, mistä thaimaalainen keittiö tunnetaan: herkullisia kastikkeita, tuoreita kasviksia ja ison kasan tuoretta korianteria.
Vietnam
Vietnamilainen keittiö tunnetaan etenkin tuoreiden kasvisten runsaasta käytöstä, pitkään haudutetusta pho-keitosta ja yrteistä. Vietnamilaisissa resepteissä käytetään paljon vahvoja, raikkaita makuja, kuten sitruunaruohoa, minttua, korianteria, kanelia, chiliä ja limeä. Ranskan vaikutus vietnamilaiseen ruokakulttuuriin näkyy banh mi –patongeissa, jotka ovat verraton yhdistelmä tuoreita vietnamilaisia makuja ja ranskalaista leipää. Patonkien lisäksi suomalaisten vakiotilauksia vietnamilaisissa ravintoloissa ovat läpikuultavat kesärullat sekä helsinkiläis-vietnamilaisen ravintolan kehittämät Shanghai-tacot.
Indonesia
Indonesia on maailman suurin saarivaltio: se koostuu 17 508 saaresta. Monilla saarista on oma ruokakulttuurinsa, sillä indonesialainen ruoka on sekoitus alkuperäiskansojen, intialaisten, kiinalaisten ja hollantilaisten ruokaperinteitä. Katukeittiöt ja warung-ruokakojut ovat Indonesiassa erittäin suosittuja. Tunnetuimpia indonesialaisia ruokia ovat Nasi Goreng eli paistettu riisi, satay-vartaat, jotka tarjoillaan maapähkinäkastikkeen kera, sekä pitkään haudutettu mausteinen curry eli rendang.
Intia
Intialainen ruoka on sekoitus monia eri ruokakulttuureita, sillä vaikutteita on tullut vuosien varrella niin englantilaisilta, kiinalaisilta, iranilaisilta kuin eri uskonnoistakin. Myös maantieteelliset ja ilmastolliset erot vaikuttavat Intian eri osien ruokaperinteisiin. Ruoka on kaikkialla Intiassa kasvispainotteista ja mausteiden käyttö monipuolista. Myös palkokasvit ovat suosittuja. Moni tuntee intialaisista ruoista etenkin curryt ja butter chickenin sekä erilaiset leivät, kuten chapatin ja pehmeän naanin.
Näillä onnistut
Tuo ruokaan tuulahdus Aasiaa maustetuilla ruokakermoilla, rahkoilla ja kasviproteiineilla.