Iloisen oranssit persimonit kiinnittävät monen huomion kauppojen hedelmäosastoilla. Mikäs tämä hedelmä on ja mihin sitä voi käyttää? Vai voiko sen syödä sellaisenaan, ihan kuorineen? Tässä persimonin syönnin abc sekä vinkit herkullisiin käyttömahdollisuuksiin!
Nimi riippuu kotimaasta
Persimon, kaki ja sharon kasvavat kaikki eri maissa, mutta ovat samaa lajiketta. Persimoneja viljellään Espanjassa ja sharoneja Israelissa. Kakit tulevat Suomeen Aasiasta, pääasiassa Japanista ja Kiinasta. Eri maissa kasvavien hedelmien sesongit ajoittuvat hieman eri kohtiin, mutta parhaimmillaan persimonsesonki on loppusyksystä alkuvuoteen.
Milloin persimon on kypsä?
Kypsä persimon on pinnaltaan pehmeä, koostumukseltaan silkkinen ja maultaan makea. Kypsän persimonin makua voi kuvailla myös luumuiseksi, persikkaiseksi tai jopa hunajaiseksi. Jos haluat nauttia persimonisi erityisen makeina, odota, että persimonin pintaan ilmestyy pieniä ruskeita pisteitä, kuten kypsässä banaanissa.
Voit nopeuttaa persimonien kypsymistä säilyttämällä niitä huoneenlämmössä runsaasti etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenoiden tai banaanien vieressä.
Hurmaavan hyvät persimonreseptit
Persimon sopii sekä makeaan että suolaiseen: pastaan, salaatteihin, leivontaan, aamupalaksi ja jopa moderneihin joulutorttuihin. Lisäksi persimonit ovat mainio lisä juustojen kaveriksi sekä juustotarjottimelle – ja tietenkin syötäväksi ihan sellaisenaan. Persimoneja ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu ennen herkuttelua riittää.