Pirteät porkkanat
Porkkanakakkua, porkkanasosekeittoa vai porkkanasämpylöitä? Tässä parhaat porkkanareseptit ja vinkit porkkanoiden säilytykseen!
Ruokaa porkkanasta
Porkkanasta valmistuvat monet suomalaisten perinteiset arki- ja juhlaruoat: porkkanasosekeitto, uunijuurekset, kasvispihvit, porkkana-kaali-appelsiinisalaatti, ja porkkanalaatikko. Tänä päivänä porkkanat nautitaan trendikkäästi paahdettuna hodareiden välissä tai pikkelöitynä patongin välissä. Salaattijuustolla ja tillillä aateloidut uunissa paahdetut porkkanat ovat ihana lisuke ympäri vuoden.
Porkkanakakku vai porkkanasämpylät – leivonnaiset porkkanasta
Porkkanakakku lienee ehkä yksi tunnetuimmista porkkanaleivonnaisista, eikä syyttä. Onhan porkkanasta mehevyyttä saanut kakku ja tuorejuustokuorrutus vastustamattoman hyvä yhdistelmä. Perinteisen porkkanakakun lisäksi porkkanasta voi kuitenkin valmistaa paljon muutakin. Kokeile vaikkapa kakkua nopeammin kypsyviä porkkanamuffinsseja, appelsiinilla maustettua appelsiini-porkkanakakkua tai suolaisiin sekä makeisiin täytteisiin sopivia porkkanalettuja.
Porkkana sopii loistavasti myös suolaiseen leivontaan. Kokeile aloittelevaltakin kotileipurilta onnistuvia porkkanarieskoja tai porkkanasämpylöitä. Kukapa ei rakastaisi uunituoreen leivän tuoksua?
Tiesitkö tätä porkkanasta?
- Varhaisporkkanat kasvavat nopeasti, joten niillä pääsee herkuttelemaan jo kesä-heinäkuussa.
- Jos porkkanoita haluaa varastoida talven varalle, kannattaa valita pidemmän kasvuajan vaativia syys- tai talviporkkanoita.
- Miniporkkanat tarvitsevat tavallisia porkkanoita vähemmän kasvutilaa, joten ne sopivat myös parvekkeella tai ruukussa kasvatettavaksi.
- Oranssin porkkanan lisäksi porkkanoita löytyy monissa muissakin väreissä, kuten violettina, keltaisena, valkoisena ja punaisena.