Mitä savustaa?
Savustuksessa pätee sama sääntö kuin grillauksessa: melkein mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustettavaksi sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, silakka ja muikku sekä tuhdit lihat, kuten naudanrinta eli brisket tai porsaan kylki. Savustamalla kypsyy niin nauta, porsas, lammas kuin broilerikin. Lisäksi savun aromi sopii mainiosti pehmeille juustolle sekä kasviksille.
Savustamisessa maltti on valttia. Kasvikset ja juustot savustuvat varsin nopeasti, mutta isomman lihan kanssa aikaa kannattaa varata jopa useampi tunti.
Savustettu kala on kesän klassikko
Kalaa savustaessa savustusaika riippuu kalan määrästä ja koosta, mutta perussääntönä voidaan pitää, että puolisen kiloa kalaa savustuu noin 20 minuutissa. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että nahkan, selkäevän ja ruodot saa helposti irti.
Kun savukalaa on nautittu tarpeeksi sellaisenaan, voi siitä valmistaa pizzaa tai savukalasalaattia munakastikkeella. Savukala maistuu taatusti myös sesongin kasvisten ja vihannesten, kuten varhaiskaalin tai kesäkurpitsan kera.