Lammas ja karitsa – pääsiäispöydän päätähdet
Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme tässä niistä parhaat ja vinkkaamme myös pääsiäislampaan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.
Pääosassa pääsiäislammas
Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu ovat suosittuja pääsiäisruokia. Nyhtölammas puolestaan on yön yli Lähi-idän mauissa marinoitunut, pitkään kypsennetty lampaanpaisti, joka tarjoillaan raikkaan minttukastikkeen kera.
Myös muut lampaan osat sopivat mainiosti pääsiäispyhien juhlaan. Lavasta sekä potkasta syntyy pitkään hauduttamalla vastustamattoman maukas pataruoka. Erilaiset lampaanjauhelihasta valmistetut ruoat, kuten ragu, pyörykät ja vartaat, maistuvat myös lapsille.
Karitsa pääsiäispöydän kruununa
Herkullinen karitsanpotka valmistuu hitaasti hauduttamalla. Karitsan paahtopaistista ja ulkofileestä sekä kruunukyljyksistä eli karitsankareesta puolestaan syntyy juhlavaa purtavaa nopeammin. Helppo ja nopea on myös lammaspelti, johon kootaan reippaasti niin karitsan paahtopaistia kuin kasviksiakin.
Kastike lampaalle ja karitsalle
Kastike lampaalle syntyy helposti paistoliemestä. Keitä lientä kasaan ja viimeistele kastike Valio kuohukermalla. Myös kermakastike ja sen muunnokset, kuten pippurikastike maistuvat hyvin lampaan ja karitsan kanssa. Perinteinen punaviinikastike saa ohjeessamme uutta ryhtiä vaniljatuorejuustosta. Juhlapöytään lampaan ja karitsan seuralaiseksi sopii myös klassinen konjakki-kermakastike. Helppotekoinen kastike lampaalle valmistuu myös smetanasta, dijon-sinapista, rosmariinista ja kardemummasta.
Minttu-jogurttiraita sekä minttuhyytelö ovat astetta raikkaampia makupareja voimakkaalle lihalle.
Lammasruokien herkulliset lisukkeet
Lampaan ja karitsan lisukkeeksi sopivat paahdetut tahinijogurtilla maustetut uunikasvikset, hasselbackan perunat ja juurekset, vihreä parsa tai vihreät pavut. Myös valkosipuli- ja kermaperunat ovat perinteisiä lisiä lampaalle. Myös ihan perinteiset uunijuurekset ovat oiva lisuke pääsiäislampaalle.
Minimoi hävikki herkullisesti
Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti tai herkullinen täyte pitaleiville tai naanleiville. Lammaspaistista jäljelle jääneen paistoliemen voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Liemen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.
Pieni lammassanasto
Karitsa on alle vuoden ikäinen lammas
Juottokaritsa on parin kuukauden ikäinen karitsa
Pässi on uroslammas
Uuhi on naaraslammas
Oinas on kuohittu pässi
Lampuri on lammaskarjan kasvattaja
Lampola on lammaskarjan kasvatustila