Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Kalakukko

Kalakukko on savolainen perinneruoka. Ruiskuoren sisälle kätkeytyy runsaasti tuoretta muikkua ja rasvaista siankylkeä, mikä pitää täytteen mehevänä. Kukon tarjoilussa on kaksi tapaa: leikata se siivuiksi tai leikata päälle aukko ja kaivaa täytettä leipäkuoren päälle. Koko komeus kruunataa voilla.

Kalakukko
Kalakukko

Ainesosat

iso kukko

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Kuoritaikina

  • 5 dl vettä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • n. 800 g (9 dl) ruisjauhoja
  • 100 g
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • 1 rkl suolaa

Täyte

  • 1-1¼ kg muikkuja
  • 400 g sian kylkeä
  • 2 tl suolaa

Voiteluun

  • 50 g
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen

Ohje

  1. Perkaa muikut ja kuivaa hyvin.
  2. Sekoita kylmään veteen vehnäjauhot, suurin osa ruisjauhoista, voisula ja suola. Vaivaa käsin loput ruisjauhot joukkoon, taikinasta tulee kiinteää.
  3. Kauli taikina pyöreäksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi, joka ohenee reilusti reunoja kohti.
  4. Ripottele levyn keskelle vähän jauhoja ja lado päälle ensin kerros muikkuja ja sitten muutama siivu sian kylkeä, ripottele suolaa väliin. Toista kerrokset siten, että päällimmäiseksi jää reilusti siankylkeä.
  5. Taita taikinan reunat täytteen päälle ja muotoile kukko märillä käsillä.
  6. Paista kukkoa ensin 250 asteessa n. 45 min. Voitele kukko voisulalla ja paista 125 asteessa n. 5 h. Jos kukko meinaa kuivua, sen voi peittää leivinpaperilla ja foliolla.
  7. Kun otat kukon uunista, kääri se esim. pyyhkeeseen tai villapaitaan ja anna vetäytyä väh. 3 h.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 205 kcal
Proteiini 11,4 g
Hiilihydraatti 13,8 g
Rasva 11 g
Tyydyttynyt rasva 4,6 g
Ravintokuitu 2,9 g
Suola 1,2 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search