Valmistusaika
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
22 h 45 min
Yhteensä
23 h 30 min
Vaikeustaso
-
Leivonnan harrastaja
- Uuni200°C
Arvostele
5
tähteä viidestä
1 arvostelua
Miltä maistui?
Katso lisää reseptejä
Ainesosat
leipäjuuri
Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.
Lue lisää annosmäärien muuttamisesta(Vaalea) Leipäjuuri
- 0 kg vettä
- 0 kg vehnäjauhoja
Ruisleipäjuuri
- 0 kg vettä
- 0 kg ruisjauhoja
Rouheinen kauraleipä
- 1 dl leipäjuurta
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 dl sämpyläjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl pellavansiemenrouhetta
Pähkinäinen sekaleipä
- 1 dl leipäjuurta
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl ohrajauhoja
- 65 g pähkinöitä hienonnettuna
- ½-1 dl rusinoita
Ruisleipä
- 1 dl ruisleipäjuurta
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 dl ruislesettä
- 55 g ruisrouhetta
Tarjoiluun
-
0 kg
Valio voitaKun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
Jaa resepti
Ohje
Juuren valmistus
- Vaaleassa leipäjuuressa sekoitetaan vettä ja vehnäjauhoja painomittojen suhteessa 50% vettä ja 50% vehnäjauhoja. Ruisleipäjuuri valmistetaan muutoin samalla tavalla, mutta aineksia sekoitetaan painomittojen suhteessa 60% vettä ja 40% ruisjauhoja. Aloituspäivänä ruisjuureen sekoitetaan siis 30 ml vettä ja 20 g ruisjauhoja.
- PÄIVÄ 1: Sekoita puhtaassa kulhossa 1/4 dl vettä ja 25 g vehnäjauhoja. Jätä huoneenlämpöön kevyesti peitettynä.
- PÄIVÄ 2: 1. Ruokinta. Sekoita 1/4 dl vettä ja 25 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
- PÄIVÄ 3: 2. Ruokinta. Sekoita 1/2 dl vettä ja 50 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
- PÄIVÄ 4: 3. Ruokinta. Sekoita 1/2 dl vettä ja 50 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
- PÄIVÄ 5: Ota juuresta eroon 1/2 dl, jonka ruokkimista jatkat kolme viikkoa toistamalla ruokintoja 1.- 3. Ruokintaa 3 seuraavana päivänä erota juuresta aina 1/2 dl ja jatka samana päivänä ruokinnalla 1. Ylimääräisen juuren voi käyttää osaksi leipätaikinaa, mutta se ei ole vielä riittävän vahvaa toimiakseen ilman lisättyä hiivaa.
Leivän valmistus
- Ota juurta 1 dl leivän leipomista varten. Muista jättää juurta myös ruokkimista varten. Tästä eteenpäin voit valmistaa leipää päivittäin tai ruokkia juurta muutaman päivän ennen seuraavan leivän leipomista.
- Sekoita leivän ainekset. Vaivaa hyvin. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Voit myös kohottaa taikinan viileässä/jääkaapissa peitettynä yön yli.
- Muotoile leipä. Viillä pintaan veitsellä ristikkäis- tai poikittaisviillot. Näin leipä mahtuu kohoamaan kunnolla ja saat leivälle kauniin ulkonäön. Ripottele pinnalle jauhoja. Anna leivän kohota peitettynä vedottomassa paikassa n. 45 min.
- Paista uunissa 200 asteessa n. 35 - 45 min leivän muodosta riippuen. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaan koputettaessa.
- Tarjoa hiukan jäähtynyt leipä voin kanssa.
Katso lisää reseptejä
Jaa resepti
Reseptin ravintosisältö / 100 g
Energia
225 kcal
Proteiini
7,4 g
Hiilihydraatti
37,9 g
Rasva
3,5 g
Tyydyttynyt rasva
0,4 g
Ravintokuitu
5 g
Suola
0,7 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
- vettä
- vehnäjauhoja
- vettä
- ruisjauhoja
- Valio voita
Kysyttävää reseptistä?
Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.
Etkö löytänyt sopivaa?
Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.