Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Täytetty kalkkuna

Kalkkuna on haastamassa kinkun joulupöydän kuninkaana. Kalkkunan paistaminen on periaatteessa helppoa. Tärkeää on muistaa valella kalkkunaa paiston aikana, ettei se kuivu liikaa. Paistonesteestä voit valmistaa herkullisen kastikkeen kalkkunalle.

Täytetty kalkkuna
Täytetty kalkkuna

Ainesosat

kalkkuna

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
  • 1 (n. 5 kg) kokonainen kalkkuna
  • 1 pkt (170 g) pekonia
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 iso omena
  • 200 g varsiselleriä
  • 1 varsi timjamia
  • 4 laakerinlehteä

Yrttivoi

  • 350 g
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • 1 sitruuna
  • 1 dl lehtipersiljaa
  • 1 tl suolaa
  • 0 kg mustapippuria myllystä

Ohje

  1. Sulata jäinen kalkkuna hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Sulaminen kestää n. 2 vuorokautta. Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
  2. Paloittele pekoni, sipulit, omenat ja varsiselleri. Kuullota niitä ja mausteita pannulla, kunnes omenat pehmenevät. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä.
  3. Pehmennä voi mikrossa. Raasta sitruunan keltainen pintakuori ja purista mehu. Sekoita yrttivoin ainekset keskenään. Hiero seosta kalkkunan nahkan alle.
  4. Täytä kalkkuna pekoni-kasvisseoksella. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikkaat täytteen tulpaksi.

Kalkkunan sitominen ja paistaminen

  1. Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunivuokaan.
  2. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 3 1/2 tuntia. (Varaa paistoaikaa n. 45 min kiloa kohti.) Valele lintua usein paistamisen aikana siitä irtoavalla paistonesteellä. Pistä paksun lihan kohdalta cocktail-tikulla, jos reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Ota uunista ja peitä foliolla.
  3. Poista sitruuna ja langat. Nosta tarjolle

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 163 kcal
Proteiini 18,3 g
Hiilihydraatti 0,5 g
Rasva 9,8 g
Tyydyttynyt rasva 4,3 g
Ravintokuitu 0,2 g
Suola 0,4 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
  • mustapippuria myllystä
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Katso myös

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search