Siirry sisältöön
Reseptiyhteistyö

Teemu Laurellin saaristolaisleipä ja etikkavoi

Ravintola Shelteristä tuttu, jo klassikoksi muodostunut tuore leipä tarjoillaan vaahdotetun etikkavoin kanssa. Leivän salaisuutena on hapanjuuri ja glaseeraus ennen tarjoilua.

Teemu Laurellin saaristolaisleipä ja etikkavoi
Teemu Laurellin saaristolaisleipä ja etikkavoi

Ainesosat

leipää

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Taikina

  • 2 dl kaljamaltaita
  • 4 dl kuumaa vettä
  • 3 dl lämmintä vettä
  • 1½ dl tummaa siirappia
  • 2 rkl hapanjuurta
  • 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 2-3tl suolaa 
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 100 g
    Valio normaalisuolaista voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen

Etikkavoi


Ohje

  1. Turvota kaljamaltaat kaatamalla 4 dl kuumaa vettä maltaiden joukkoon. Anna turvota vähintään 2 tuntia huoneenlämmössä. Halutessasi voit turvottaa kaljamaltaat jo edellisenä päivänä. Säilytä turvotetut maltaat jääkaapissa.
  2. Laita huoneenlämpöiset, turvotetut kaljamaltaat yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi, siirappi. Lisää joukkoon hapanjuuri. Jos käytössäsi ei ole hapanjuurta, voit jättää sen pois. Reseptin hiiva riittää kohottamaan leivän.
  3. Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää vähän kerrallaan muiden aineiden joukkoon.
  4. Vaivaa taikinaa yleiskoneen keskiteholla 5–8 minuuttia ja Lisää lopussa joukkoon suola. Jos sinulla ei ole yleiskonetta, vaivaa taikinaa käsin 15-20 minuuttia.
  5. Jatka taikinan vaivausta vielä muutama minuutti suolan lisäämisen jälkeen.
  6. Voitele huolellisesti kaksi 30 cm leipävuokaa. Kaada taikina vuokiin.
  7. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä paikassa noin tunti tai kunnes leivät ovat kohonneet kaksinkertaiseksi.
  8. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia. Valmista siirappi lisäämällä siirappi ja voi kattilaan. Keitä siirappia miedolla lämmöllä niin, että jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä.
  9. Kumoa leivät paistamisen jälkeen pois vuoasta ja laske uunin lämpöä 180 asteeseen.
  10. Sivele leipien pintaan siirappia ja paista leipiä ilman vuokia uunissa vielä 5 minuuttia.Tarjoile etikalla maustetun voin kanssa.
  11. Vatkaa voi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella ilmavaksi vaahdoksi.
  12. Lisää joukkoon etikka ja sormisuola.
  13. Sekoita ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Vinkki

Tarjoile vaahdotettu voi huoneenlämpöisenä.
Reseptiyhteistyö
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.

Katso lisää reseptejä


Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 336 kcal
Proteiini 4,2 g
Hiilihydraatti 39,1 g
Rasva 17,5 g
Tyydyttynyt rasva 10 g
Ravintokuitu 2,3 g
Suola 0,6 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search