Siirry sisältöön

Teemu Laurellin vihreää parsaa ja gribiche-kastike

Gribiche-kastike on ranskalaisen keittiön kylmä kananmunakastike. Tein tästä oman versioni, joka perustuu hollandaise-kastikkeeseen. Joukkoon lisätään keitettyä kananmunaa, kapriksia, suolakurkkua ja tuoreita yrttejä. Tämä yhdistelmä tuoreen parsan kanssa on taivaallinen. Hollandaise-kastike on mielestäni yksi parhaista kastikkeista. Se on hieman haastavampi valmistaa, mutta lopputulos palkitsee.

Teemu Laurellin vihreää parsaa ja gribiche-kastike
Teemu Laurellin vihreää parsaa ja gribiche-kastike

Ainesosat

Syötä arvo väliltä 1-100
annosta
Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti. Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Vihreää parsaa

  • 1 tuoretta, vihreää parsaa
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa

Gribiche-hol­lan­daisen reduktio

  • 1 dl valkoviiniä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 valkosipulin kynsi
  • salottisipulia puolikas
  • 1 kananmuna kovaksi keitetty, hienonnettuna
  • 2 rkl kapriksia, hienonnettuna
  • 1 suolakurkku pieni, kuutioina
  • lehtipersiljaa kourallinen, hienonnettuna
  • ½ rkl Dijon-sinappia

Gribiche-hol­landaise

  • kananmunan keltuaista
  • 200 g
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • suolaa ja muutama tippa Tabasco-kastiketta

Vihreää parsaa

  • 1 tuoretta, vihreää parsaa
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa

Gribiche-hol­lan­daisen reduktio

  • 1 dl valkoviiniä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 valkosipulin kynsi
  • salottisipulia puolikas
  • 1 kananmuna kovaksi keitetty, hienonnettuna
  • 2 rkl kapriksia, hienonnettuna
  • 1 suolakurkku pieni, kuutioina
  • lehtipersiljaa kourallinen, hienonnettuna
  • ½ rkl Dijon-sinappia

Gribiche-hol­landaise

  • kananmunan keltuaista
  • 200 g Valio voita
  • suolaa ja muutama tippa Tabasco-kastiketta

Ohje

Parsojen keittäminen

  1. Poista parsan päästä noin kolmen sentin puinen osuus leikkaamalla.
  2. Kuori parsa kuorimaveitsellä, mutta jos käytössäsi on pientä ja ohutta parsaa, kuoriminen ei ole tarpeen.
  3. Kun olet kuorinut parsat, varaa tarpeeksi iso kattila ja riittävästi vettä, jotta parsat peittyvät kokonaan.
  4. Mausta keitinvesi reilulla suolalla ja muutamalla laakerinlehdellä.
  5. Keitä parsoja koosta riippuen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat hieman kypsyneet mutta edelleen napakoita.
  6. Nosta parsat reikäkauhalla pois vedestä, laita ne sivuun ja pirskottele päälle kevyesti oliiviöljyä sekä hieman sormisuolaa.

Kastikkeen reduktio

  1. Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää joukkoon laakerinlehti sekä valkoviini ja valkoviinietikka.
  2. Keitä hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet alkuperäisestä määrästä.
  3. Voit säilyttää reduktion jääkaapissa useita viikkoja tai pakastaa sen.

Gribiche-hol­landaise

  1. Laita kananmunan keltuaiset pyöreäpohjaiseen metallikulhoon, joka sopii vesihauteeseen.
  2. Lisää 2 rkl reduktiota ja siirrä kulho kattilan päälle, jossa vesi kiehuu.
  3. Sulata voi kattilassa tai mikrossa niin, että se on sulaa mutta ei liian kuumaa.
  4. Vatkaa keltuaisia koko ajan vispilällä, kunnes ne kypsyvät hiljalleen (käytä tarvittaessa lämpömittaria; oikea lämpötila on 82–85 °C).
  5. Kun seos on kypsä, aloita voin lisääminen ohuena nauhana samalla huolellisesti sekoittaen.
  6. Lisää voi kokonaan ja mausta tarvittaessa suolalla ja Tabasco-kastikkeella.
  7. Lisää lopuksi hienonnetut kananmunat, kaprikset, suolakurkkukuutiot, Dijon-sinappi sekä hienonnetut rakuuna ja lehtipersilja.
  8. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku.

Annoksen kokoaminen

  1. Aseta parsat lautaselle ja lisää päälle hieman gribiche-hollandaise-kastiketta.

*VINKKI

  1. Yksi yleisimmistä kompastuskivistä on se, että kananmuna-reduktio-seoksen ja lisättävän voin lämpötilaero on liian suuri. Kun ne ovat lähellä toisiaan, onnistut varmasti tässä kastikkeessa.
Reseptiyhteistyö
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 307 kcal
Proteiini 1,9 g
Hiilihydraatti 1,4 g
Rasva 31,5 g
Tyydyttynyt rasva 18,2 g
Ravintokuitu 0,4 g
Suola 1 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun(aukeaa uuteen välilehteen) kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search

Hei 👋 Autan mielelläni löytämään sopivan reseptin!

1