Paahda kokonaisia kurpitsoja kerralla useampi ja anna kurpitsan värittää syyspöydän ruokiasi upean oranssiksi. Mainio hokkaido-kurpitsa taipuu niin pastan, lämpimien voileipien kuin sosekeitonkin raaka-aineeksi.
Syksyn pimenevät illat tuovat hehkuvan oranssit kurpitsat kauppojen valikoimiin. Hokkaidokurpitsapastan ohjeessa on käytetty hokkaido-kurpitsaa, mutta toki muutkin lajikkeet sopivat. Kurpitsojen mauissa ja väreissä on toki hieman eroja.
Paahtamalla kypsäksi
Kurpitsojen paahtaminen kokonaisina uunissa vie noin tunnin ja siksi kurpitsaa kannattaakin kypsentää energiatehokkaasti kerralla isompi määrä. Yksittäisen kurpitsan voi toki kypsentää myös etukäteen jonkin muun uuniruoan rinnalla samanaikaisesti. Kurpitsan puolittaminen nopeuttaa kypsymistä, mutta se myös hieman kuivattaa hedelmää.
Kurpitsat kannattaa laittaa paistoritilälle, jolloin uunin lämpö ympäröi kurpitsan joka puolelta ja se kypsyy tasaisesti. Alle laitettu leivinpaperi pitää uunin siistinä, jos kurpitsasta sattuu tihkumaan nestettä. Itse pidän ylikypsyneestä kurpitsasta, mutta se toki hajoaa helpommin käsiteltäessä. No, haittaako se oikeastaan mitään? Jos taas kurpitsa jää hieman kovaksi, saa sen aina kypsennettyä loppuun asti esim. mikrossa. Sopiva kypsyysaste on vähän makuasia, mutta riippuen kurpitsan koosta, aikaa kuluu noin tunti.
Tuunaa kurpitsasta seuraavan päivän ruoat
Paahdettu kurpitsa sopii todella moneen ruokaan ja kypsennetyn kurpitsan jatkojalostaminen päivän ruoaksi onkin sitten nopeaa. Esim. tämän jutun pasta valmistuu vartissa – eniten aikaa vie pastan kypsyminen. Jos kurpitsa ei ihan heti uudestaan maistu, sen voi pakastaa kätevimmin soseutettuna.
Ohjetta kehitellessäni ostamieni hokkaido-kurpitsojen paino vaihteli puolen kilon molemmin puolin. Ohjeessa käytin 450 g:n painoista kurpitsaa, josta sain siemenet ja rihmaston poistettuani n. 250 g hedelmälihaa. Se oli juuri sopiva määrä neljän hengen pasta-annokseen.
Samanmoisella määrällä kurpitsaa voit valmistaa kokonaan toisen ruokalajin, esim. lämpimät voileivät, joissa toimivat samat pastaan käytetyt raaka-aineet. Ja miksei yhtä lailla voisi tehdä pitsaperjantain kurpitsapitsan? Siihen suosittelen kokeilemaan paahdetun kurpitsan kaveriksi AURA juustoa ja pekonia.
Kypsyneen kurpitsan voi soseuttaa myös helposti hehkuvan oranssiksi keitoksi. Lisää joukkoon vain kasvislientä, ruokakermaa tai tuorejuustoa ja vähän mausteita. Vähennä samalla myös mahdollista hävikkiä soseuttamalla joukkoon esim. edellisen aterian jämäperunoita, -porkkanoita tai -bataattia. Siinä jälleen maistuvaa pikaruokaa tarjottavaksi!