Perinteisesti suomalaiset hautajaiset koostuvat kahdesta osasta: saattotilaisuudesta sekä muistotilaisuudesta. Saattotilaisuuden kulkuun vaikuttavat vainajan hautaustapa sekä se, järjestetäänkö vainajalle uskonnollinen siunaustilaisuus vai siviilihautajaiset.
Saattotilaisuuden jälkeen pidettävään muistotilaisuuteen ei ole tiettyä kaavaa tai aikaa, mutta tavallisesti juhlassa on tapana muistella vainajaa yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa. Menneillä vuosikymmenillä muistotilauus oli tapana pitää vainajan kotona, mutta nykyisin yhä useampi jäähyväisjuhla järjestetään vuokratiloissa.
Kahvi- vai ruokatarjoilu muistotilaisuuteen?
Muistotilaisuuteen sopii sekä kahvi- että ruokatarjoilu. Jos tilaisuus kestää kauan tai vieraita saapuu pidemmän matkan päästä, on tarjolle hyvä laittaa hautajaiskakun ja muiden makeiden lisäksi myös suolaista. Tarjoiluja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon vainajan mieltymykset: tilaisuudessa voi tarjota esimerkiksi vainajan suosikkikakkua tai hänen ohjeellaan valmistettua kalakeittoa.
Hautajaisten kahvipöytä
Muistotilaisuuden kahvipöydän voi kattaa hyvin vapaamuotoisesti. Suosittuja tarjottavia ovat erilaiset täytekakut, kahvikakut ja pikkuleivät. Suolaiseksi vaihtoehdoksi sopivat karjalanpiirakat ja munavoi tai voileipäkakku. Jos paikalle saapuu erityisruokavalioita noudattavia vieraita, on tarjoilut helpoin valmistaa kerralla mahdollisimman monelle maistuviksi.