Tiesitkö, että jouluhalon historia juontaa kelttiläiseen talvipäivänseisauksen perinteeseen? Tuolloin etsittiin ja poltettiin iso halko vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Sittemmin halko on muuttunut kakuksi, jolla herkutellaan jouluna erityisesti Ranskassa ja eräissä ranskankielisissä maissa.
Viime vuosina jouluhalosta on innostuttu myös Suomessa, eikä ihme. Jälkiruoan metsäinen tunnelma sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään, minkä lisäksi suomalaiset tunnetusti rakastavat kääretorttuja.
Näin teet jouluhalon
Perinteinen jouluhalko tehdään kääretortturullasta, josta leikataan muutama pala irti oksantyngiksi halon päälle tai sivulle. Lopuksi kakku kuorrutetaan ja koristellaan. Jätä kuitenkin oksantynkien leikkauspinta kuorruttamatta – näin halon ”vuosirenkaat” jäävät hauskasti näkyviin. Perinteisessä reseptissä maistuu suklaan lisäksi jouluinen luumu-kanelirahka. Halon voi kuitenkin täyttää ja koristella oman maun mukaan, joten siitä saa helposti sopivan jälkiruoan monenlaiseen joulupöytään.
Suomalaisen talvimaiseman tunnelmaa joulupöytään tuovat koivuhalkoleivokset, joissa maistuvat viikunahillo sekä luumu-kanelirahka. Kokeile myös jouluhalkoa Baked Alaskan muodossa. Tässä versiossa on kinuskinen ja vadelmainen makumaailma.
Jos haluat valmistaa jouluhalon etukäteen, voit tehdä sen päivää ennen tai pakastaa kääretortturullan ilman kuorrutusta ja kuorruttaa tarjoilupäivänä. Joidenkin mielestä halko onkin parhaimmillaan vasta valmistusta seuraavana päivänä.