Joulun alkupalapöytä kutsuu herkuttelemaan
Rosolli, graavilohi, silli, sienisalaatti, Waldorfin salaatti ja juustot. Joulun alkupaloista nautitaan pitkän kaavan mukaan. Katso ikisuosikit sekä uudet ideat joulun alkupalapöytään!
kala kuuluu joulupöytään
Ei joulua ilman graavikalaa. Ja hyvä niin, sillä tätä herkkua ei tule arkena tehtyä tarpeeksi usein. Lautasannoksena tarjoiltava lohitartar piparjuurismetanalla on ihana aloitus jouluaterialle. Yksinkertaisimmillaan graavikala maistuu tillin, keitettyjen perunoiden, voin ja tumman saaristolaisleivän kera. Kylmä sipsipelti maistuu aperitiivin kera ennen ateriaa.
Ja entäpä sitten mäti? Mäti kruunaa tietysti koko kalapöydän! Yksinkertaisimmillaan mädin kaveriksi riittävät smetana tai crème fraîche sekä sipulisilppu, suola ja pippuri. Lisäksi mäti sopii erilaisiin dippeihin, mousseihin, pikkusuolaisiin ja kalaherkkujen viimeistelyyn. Mätimoussen ja mätidipin kaverina maistuu rapsakka saariston siemennäkkäri.
Erilaiset sillit ja silakat ovat niinikään joulupöydän perinteisiä suosikkeja. Vartissa valmistuvaa sillikaviaaria on ihana sipaista joululimpun tai rieskan päälle jouluillan myöhäisinä tunteina. Jos katat pöytään vain yhtä sorttia, valitse hulppea silliskakku.
Alkupalapöydän lihat ja juustot
Kalaruokien rinnalle joulun alkupalapöytään kootaan suupaloja, joiden päärooleissa loistavat liha ja juustot. Maistuisiko vanhanajan lihapiirakka tai perinteinen maksapatee? Hauska idea on askarrella jokaiselle istumapaikalle AURA®-juustolla tai mascarponella täytetty runsas taateli tai AURA-juuustolla täytetty suloinen filokarkki.
Itse tehty kotijuusto on nykyään harvinainen herkku. Juuston voi valmistaa perinteisellä puisella juustomuotilla, mutta muotti ei ole edellytys juuston tekemiselle, sillä juuston valutus onnistuu myös siivilässä. Juhlajuusto sopii kylmien liharuokien seuraan täydellisesti.
alkupalapöydän kasvikset
Runsaat salaatit ovat raikas lisä joulun alkupalapöytään. Värikäs rosolli on joulusalaattien klassikko, johon pikkelöinti ja uunissa paahtaminen tuovat aivan uudenlaista puhtia. Myös sienisalaatti ja Waldorfin salaatti ovat perinteisiä joulusalaatteja. Modernissa joulupöydässä niiden rinnalla maistuvat uudenlaiset, raikkaat joulusalaatit, kuten persimonsalaatti. Rapeaksi paahdetut ruusukaalit ja meheväksi paahdettu juuriselleri täydentävät alkupalapöytää herkullisilla mauillaan.