Siirry sisältöön
Juustotarjotin

Sesonki

Joulun juustotarjotin sekä muut juustoherkut

Jouluna herkutellaan juustoilla! Kata pikkujouluihin tai joulupöytään herkullinen juustotarjotin, jota täydentävät harkitut makuparit ja maukkaat lisukkeet.

Juuri sopivasti kypsytetyt herkuttelujuustot

Joulusesongin aikaan tarjolla on pidempään kypsytettyjä erikoisuuksia. Oletko jo maistanut näitä herkkupaloja? Pitkään kypsyessään juuston aromit kehittyvät ja voimistuvat aivan uusiin herkullisiin ulottuvuuksiin.

Alppi Kreivi® vuoristojuuston hienostuneen hapan maku syvenee ja Juhla® cheddar saa herkullista murenevuutta ja intensiivisyyttä. Valio Salaneuvos® Vanhempi on aromikas ja vahva gouda kypsään makuun.

Voimakas ja täyteläinen Valio Mustaleima™ emmental sopii herkutteluun niin arjessa kuin juhlassakin. Sen seuraan juustolautaselle sopivat esimerkiksi karamellisen kiteinen Valio Keisarinna® ja ainutlaatuinen Valio AURA® sinihomejuusto.

Valio Ritari® on luonteikas kermajuusto, jonka pitkä kypsytysaika tuo makuun ylväyttä, runsautta, voimakkuutta ja happamuutta. Valio Karelia® on Valion juustomestareiden kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Kermaisen täyteläisen Valio Kappeli® juuston maussa on ihana, mieto hapokkuus.

Parhaat juustotarjottimen lisukkeet

Kypsytettyjen juustojen ohella maistuvat myös kuusen muotoon pyöritelty juustolevite sekä kinuskipähkinöillä hunnutettu kuuma brie-juusto. Juustojen kanssa tarjottavaksi sopivat erilaiset keksit ja leivät, pähkinät, hillot, chutneyt, marjat ja hedelmät.

Viikunahilloke on hyväksi havaittu pari monelle juustolle, mutta myös karviainen ja kurpitsa tekeytyvät juustolle sopivaksi hilloksi. Asettele juustojen kanssa tarjolle esimerkiksi piparkakku-kinuskinappeja, saaristolaisleipää tai kokoa juustosta ja leivästä herkullisia crostineita. Jouluna lisukkeissakin saa olla jouluisia makuja!

Tip icon

Vinkkejä juustojen tarjoiluun

Minkä verran juustoja varataan syöjää kohti?

Jos tarjoat juustotarjottimen osana illallista pääruoan jälkeen, varaa juustoja 50–75 g henkeä kohti. Usein puhutaan ”välijuustoista”, jotka tarjoillaan ennen varsinaista jälkiruokaa.

Jos taas juustotarjotin on esimerkiksi tapaninpäivän kahvihetken päätarjoilu, varaa juustoja 150–200 g jokaista syöjää kohti.

Muista oikea tarjoilulämpötila

Muista ottaa juustot huoneenlämpöön temperoitumaan 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Silloin niiden maku on parhaimmillaan. Ainoastaan tuorejuustot nostetaan tarjolle vasta juuri ennen tarjoilua.

Voiko sinihomejuustoa leikata samalla veitsellä kuin muita juustoja?

Jokaiselle juustolle on hyvä varata oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään. Sinihome voi siirtyä juustosta toiseen, jos juustot ovat kovin lähekkäin tai juustoihin käytetään samaa veistä.



Search