Joulun pääruoat
Joulun pääruokina tarjoillaan perinteisesti joululaatikoita, lipeäkalaa ja joulukinkku tai joulukalkkuna lisukkeineen. Perinteisten purtavien rinnalla tai tilalla maistuvat myös uudenlaiset joulun pääruoat.
Joulukinkku, joulukalkkuna vai Wellington?
Kinkkua vai kalkkunaa joulupöytään? Valitsitpa kumpaa vain, tästä löydät reseptit niin perinteiseen kinkkuun kuin täytettyyn kalkkunaan. Jos haluat testata uudenlaisia makuelämyksiä, kokeile karamellisoitua kinkun kuorrutusta tai kuorrutusta Valio AURA®-juustolla. Jos perinteinen kinkku kyllästyttää, kokeile mehevää hehkupossua. Pienemmän seurueen joulupöytään sopivat porsaan potkasta valmistettu sinkun joulukinkku sekä kalkkuna kahdelle. Kinkun rippeet kannattaa hyödyntää välipäivinä karamellisoituun possuun.
Savulohi kuuluu monen suomalaisen joulupöytään. Myös suomalaisten suosikkiruoka uunilohi on saanut jouluisen karpalo-pähkinähunnun. Kasvispääruokana maistuu lämmin rosollipaistos, pähkinäpatee tai näyttävä vegaaninen Wellington.
Jos haluat joulupöytään bistrotunnelmaa ja pääruokaa täysin uudella tyylillä, kokeile perinteistä beef Wellingtonia, hurmaavaa tartaria tai kuhaa meunière.
Lisukkeet – perinteiset laatikot vai jotain uutta?
Perinteiset joululaatikot, imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko, kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Lisäksi perinteisten laatikoiden rinnalle on tullut viime vuosina uusia suosikkeja: palsternakkalaatikko ja bataatti-porkkanalaatikko. Joululaatikoiden tekoon on monia tapoja: laatikot voi valmistaa alusta asti itse, oikaista valmiita soseita käyttämällä tai ostaa valmiina. Tuunaamalla valmislaatikoistakin saa helposti astetta mehevämpiä.
Jouluruokakin uudistuu, ja imelletyn perunalaatikon makua lainaavat siirappi-kermaperunat onkin täydellinen vaihtoehto uusien ideoiden kokeiluun. Kokeilunhaluiset kattavat pöytään pommes Anna, eli annanperunat sekä paahteisen uunirosollin. Myös runsaalla tillillä höystetyt paahdetut porkkanat ovat oiva valinta niille, jotka kaipaavat vaihtelua tavan porkkanalaatikolle.
Kastike kruunaa jouluruoan
Kinkun kastike ja lipeäkalan kastike ovat joulupöydän klassikkoja. Moni muukin joulun pääruoka nousee aivan uudelle tasolle, kun valitset sopivan kastikkeen. Kokeile kalkkunalle samettista AURA-valkoviinikastiketta ja kaloille raikasta tillikastiketta. Wellingtonin kanssa maistuu klassinen punaviinikastike.