
Ruokajuhlat
Jouluvalmistelut tuovat joulumielen
Milloin saa aloittaa jouluvalmistelut? Meidän mielestämme heti, kun illat pimenevät ja säät viilenevät. Täältä löydät jouluvinkit, joita seuraamalla joulustressi ei pääse yllättämään ja jouluvalmistelut sujuvat leppoisasti.

Kuukausi aikaa jouluun
- Tee jouluruoille tilaa jääkappiin ja pakastimeen.
- Ilahduta ystäviä ja sukulaisia askartelemalla havukranssi(aukeaa uuteen välilehteen), joka tuo kuusen tuoksun tullessaan. Tonttuovi(aukeaa uuteen välilehteen) ja muut jouluaskartelut(aukeaa uuteen välilehteen) tuovat myös ihanaa joulutunnelmaa.
- Itse tehdyt joulumakeiset(aukeaa uuteen välilehteen) ja muut hyvin säilyvät jouluherkut ovat mainio lahjaidea(aukeaa uuteen välilehteen) niin ystäville, sukulaisille kuin lasten päiväkodin tai koulun opettajille.

Kolme viikkoa jouluun
- Jos haluat herkutella joulukinkulla tai kalkkunalla, tilaa se valmiiksi. Lukaise myös kaikki kinkkuvinkit.(aukeaa uuteen välilehteen)
- On aika suunnitella joulutarjoilut. Katso ideat erilaisiin joulumenuhin(aukeaa uuteen välilehteen): Luotatko perinteiseen vai kaipaatko modernia otetta? Onko joulupöydässä tarvetta gluteenittomille tai kasvissyöjän vaihtoehdoille? Vai kaipaatko vinkkejä edullisiin joulutarjoiluihin?
- Juhlista Suomea 6.12. itsenäisyyspäivän menulla(aukeaa uuteen välilehteen) tai muilla itsenäisyyspäivän (aukeaa uuteen välilehteen)herkuilla.
- Virittäydy joulutunnelmaan leipomalla joulutorttuja tai ryhdy pienemmän mittakaavan talonrakennusprojektiin(aukeaa uuteen välilehteen).

Kaksi viikkoa jouluun
- Joulun tuoksut tuovat suloista tunnelmaa. Paista naposteltavaksi vaikkapa tahmeita piparikierteitä(aukeaa uuteen välilehteen).
- Jouluun on vielä aikaa, mutta osan herkuista voi tehdä pakastimeen valmiiksi(aukeaa uuteen välilehteen) jo nyt. Pakastettavaksi sopivat jäädykkeet(aukeaa uuteen välilehteen), joululeipä(aukeaa uuteen välilehteen), useimmat joululeivonnaiset(aukeaa uuteen välilehteen), laatikot(aukeaa uuteen välilehteen) ja graavikalat(aukeaa uuteen välilehteen).
- Joulun alla on paljon muistettavaa, mutta tärkein niistä ovat ihmiset. Ruokalahja(aukeaa uuteen välilehteen) lämmittää läheisiä ja kollegoita, ja kouluikäisen kanssa yhdessä tehty jouluinen herkku lämmittää taatusti myös opettajaa.

Viikko aikaa jouluun
- Joulu lähestyy, joten on aika laatia joulun kauppalista ja suunnitella, mistä ja milloin ostat eri raaka-aineet.
- Jos valmistelujen kanssa meinaa tulla kiire, muista että monet jouluruoat voi ostaa valmiina tai puolivalmisteina. Katso vinkit helppoon ja stressittömään jouluruokaan. (aukeaa uuteen välilehteen)
- Lähestyvä joulu voi saada kierroksille: Ehdinkö tehdä kaiken? Entä joulusiivous? Lämmitä kupponen glögiä ja istahda hetkeksi sohvalle. Kynttilänvalo antaa paljon anteeksi.

Kolme päivää jouluun
- Ota pakastekinkku hyvissä ajoin sulamaan viileään paikkaan, esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, auton takakonttiin tai jääkaappiin, jos siellä on tilaa. Hidas sulatus on paras. Esimerkiksi 5 kilon painoisella kinkulla kestää sulaa 2–3 vuorokautta. Jos kaipaat kinkkuvinkkejä, löydät ne tästä(aukeaa uuteen välilehteen).
- Nyt on myös hyvä hetki hankkia joulukuusi ja koristella se kauniisti.

Kaksi päivää jouluun
- Onko lahjat jo pakattu? Varmista, että kaapeista löytyy pakkausmateriaaleja.
- Valmista joulun graavikalat, sillit ja silakat viimeistään nyt. Ohjeet lohen graavaukseen löydät täältä(aukeaa uuteen välilehteen).
- Myös joululaatikot(aukeaa uuteen välilehteen) voi tehdä valmiiksi jääkaappiin pari päivää ennen aattoa.

Aatonaattona 23.12.
- Joulukinkku on kätevä paistaa aattoa edeltävänä yönä. Näin uuni on aattopäivänä vapaana muille paistamista vaativille ruoille. Katso vinkit kinkun paistamiseen(aukeaa uuteen välilehteen).
- Jos olet tehnyt jouluruokia valmiiksi pakastimeen, nyt on aika ottaa ne sulamaan. Sulata leivonnaiset, laatikot ja graavatut kalat jääkaapissa. Graavikalat graavautuvat valmiiksi sulaessaan 1–2 vuorokauden kuluessa.
- Valmistele rosolliainekset(aukeaa uuteen välilehteen), jaa ne omiin purkkeihinsa ja siirrä jääkaappiin. Jos haluat kokeilla jotain uutta, valmista tänä vuonna pikkelöity rosolli.

Jouluaattona
- Joulupuuron keittämisessä paras kaveri on Valio Kiehu™ maitojuoma(aukeaa uuteen välilehteen), joka on helppo keittää, mutta vaikea polttaa.
- Paista valmiiksi tehdyt joululaatikot: katso kunkin joululaatikon oikea paistoaika reseptistä(aukeaa uuteen välilehteen).
- Valmistele vihersalaattien ainekset ja kastike omiin rasioihinsa. Yhdistä ainekset ja kastike vasta juuri ennen tarjoilua.
- Nauti joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta perheen kanssa!
”Älä anna tonttulakin kiristää – rauhallista joulua!”