Sesonki
Jouluvalmistelut tuovat joulumielen
Milloin saa aloittaa jouluvalmistelut? Meidän mielestämme heti, kun illat pimenevät ja säät viilenevät. Täältä löydät jouluvinkit, joita seuraamalla joulustressi ei pääse yllättämään ja jouluvalmistelut sujuvat leppoisasti.
Kuukausi aikaa jouluun
- Tee jouluruoille tilaa jääkappiin ja pakastimeen.
- Ilahduta ystäviä ja sukulaisia askartelemalla havukranssi, joka tuo kuusen tuoksun tullessaan. Tonttuovi ja muut jouluaskartelut tuovat myös ihanaa joulutunnelmaa.
- Itse tehdyt joulumakeiset ja muut hyvin säilyvät jouluherkut ovat mainio lahjaidea niin ystäville, sukulaisille kuin lasten päiväkodin tai koulun opettajille.
Kolme viikkoa jouluun
- Jos haluat herkutella joulukinkulla tai kalkkunalla, tilaa se valmiiksi. Lukaise myös kaikki kinkkuvinkit.
- On aika suunnitella joulutarjoilut. Katso ideat erilaisiin joulumenuhin: Luotatko perinteiseen vai kaipaatko modernia otetta? Onko joulupöydässä tarvetta gluteenittomille tai kasvissyöjän vaihtoehdoille? Vai kaipaatko vinkkejä edullisiin joulutarjoiluihin?
- Juhlista Suomea 6.12. itsenäisyyspäivän menulla tai muilla itsenäisyyspäivän herkuilla.
- Virittäydy joulutunnelmaan leipomalla joulutorttuja tai ryhdy pienemmän mittakaavan talonrakennusprojektiin.
Kaksi viikkoa jouluun
- Joulun tuoksut tuovat suloista tunnelmaa. Paista naposteltavaksi vaikkapa tahmeita piparikierteitä.
- Jouluun on vielä aikaa, mutta osan herkuista voi tehdä pakastimeen valmiiksi jo nyt. Pakastettavaksi sopivat jäädykkeet, joululeipä, useimmat joululeivonnaiset, laatikot ja graavikalat.
- Joulun alla on paljon muistettavaa, mutta tärkein niistä ovat ihmiset. Ruokalahja lämmittää läheisiä ja kollegoita, ja kouluikäisen kanssa yhdessä tehty jouluinen herkku lämmittää taatusti myös opettajaa.
Viikko aikaa jouluun
- Joulu lähestyy, joten on aika laatia joulun kauppalista ja suunnitella, mistä ja milloin ostat eri raaka-aineet.
- Jos valmistelujen kanssa meinaa tulla kiire, muista että monet jouluruoat voi ostaa valmiina tai puolivalmisteina. Katso vinkit helppoon ja stressittömään jouluruokaan.
- Lähestyvä joulu voi saada kierroksille: Ehdinkö tehdä kaiken? Entä joulusiivous? Lämmitä kupponen glögiä ja istahda hetkeksi sohvalle. Kynttilänvalo antaa paljon anteeksi.
Kolme päivää jouluun
- Ota pakastekinkku hyvissä ajoin sulamaan viileään paikkaan, esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, auton takakonttiin tai jääkaappiin, jos siellä on tilaa. Hidas sulatus on paras. Esimerkiksi 5 kilon painoisella kinkulla kestää sulaa 2–3 vuorokautta. Jos kaipaat kinkkuvinkkejä, löydät ne tästä.
- Nyt on myös hyvä hetki hankkia joulukuusi ja koristella se kauniisti.
Kaksi päivää jouluun
- Onko lahjat jo pakattu? Varmista, että kaapeista löytyy pakkausmateriaaleja.
- Valmista joulun graavikalat, sillit ja silakat viimeistään nyt. Ohjeet lohen graavaukseen löydät täältä.
- Myös joululaatikot voi tehdä valmiiksi jääkaappiin pari päivää ennen aattoa.
Aatonaattona 23.12.
- Joulukinkku on kätevä paistaa aattoa edeltävänä yönä. Näin uuni on aattopäivänä vapaana muille paistamista vaativille ruoille. Katso vinkit kinkun paistamiseen.
- Jos olet tehnyt jouluruokia valmiiksi pakastimeen, nyt on aika ottaa ne sulamaan. Sulata leivonnaiset, laatikot ja graavatut kalat jääkaapissa. Graavikalat graavautuvat valmiiksi sulaessaan 1–2 vuorokauden kuluessa.
- Valmistele rosolliainekset, jaa ne omiin purkkeihinsa ja siirrä jääkaappiin. Jos haluat kokeilla jotain uutta, valmista tänä vuonna pikkelöity rosolli.
Jouluaattona
- Joulupuuron keittämisessä paras kaveri on Valio Kiehu™ maitojuoma, joka on helppo keittää, mutta vaikea polttaa.
- Paista valmiiksi tehdyt joululaatikot: katso kunkin joululaatikon oikea paistoaika reseptistä.
- Valmistele vihersalaattien ainekset ja kastike omiin rasioihinsa. Yhdistä ainekset ja kastike vasta juuri ennen tarjoilua.
- Nauti joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta perheen kanssa!
”Älä anna tonttulakin kiristää – rauhallista joulua!”