Nautiskelijan joulumenu
Ruoanlaittoa rakastava kokkaa jouluna menun, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti perinteisiä makuja ja uusia ideoita.
Alkuun
Kalapöytä on jouluna monen ehdoton suosikki, ja alkupaloiksi kannattaakin näpertää kunnon kattaus erilaisia vaihtoehtoja. Pöydässä on ihana viihtyä pitkään ja nautiskella yhdessä erityisestä tunnelmasta ja herkuista. Kokeileva kokki tekee graavi- ja kylmäsavulohen rinnalle raikkaalla piparjuurismetanalla ryyditetyn lohitartarin, kaloilla ja äyriäisillä päällystetyn joulukranssin tai kermaista saaristolaishyytelöä. Kalojen kanssa maistuvat itse tehty näkkäri ja lakritsilla maustettu saaristolaisleipä. Alkupalapöytä kruunataan pienillä naposteltavilla, joissa maistuvat joulun rakkaat maut taateleista sienisalaattiin.
Pääruoaksi
Pääruokana hurmaavat lämpimät kalaruoat, kinkku uusilla tavoilla sekä kasvissyöjillekin sopivat runsaat ruokalajit. Karpalo-pähkinähunnulla päällystetty uunilohi on helppo valmistaa ja jouluisia makuja pullollaan. Jos lohen syöntiä haluaa painottaa enemmän alkupalapöytään, kalapääruoaksi sopii myös voissa paistettu ja kapriksilla viimeistelty kuhaa meunière. Perinteisen kinkun sijaan kannattaa kokeilla kuorruttaa kinkku uudella tavalla, tai yllättää joulupöydässä nyhtötyyliin tehdyllä hehkupossulla. Paahteisen nyhtöpossun voi tehdä myös joulukinkun rippeistä, joten se sopii esimerkiksi tapaninpäivän brunssille. Kasvissyöjiä hemmotellaan joulupöydässä aurinkoisella persimonrisotolla sekä Nyhtökauralla, sienillä ja omenoilla täytetyllä Wellingtonilla.
Lisukkeeksi
Rosolliin, juureksiin ja laatikoihin saa uusia ulottuvuuksia kevyesti tuunaamalla ja yhdistämällä niihin mielenkiintoisia makuja. Rosollin voi maustaa glögillä, perunat paahtaa AURA®-juuston ja rosmariinin kanssa ja punajuuret surauttaa ihanan pehmeäksi jouluhummukseksi. Perinteisten laatikoiden seuraan sopii myös mukavan makea palsternakkalaatikko. Lisukekimaran täydentävät hunajalla viimeistellyt uunipunajuuret sekä paahdettu selleri, joka tarjoillaan juhlavasti tryffelismetanan kanssa.
Jälkiruoaksi
Myös jälkkäreissä kannattaa panostaa pieniin yksityiskohtiin ja ainutlaatuisiin makuyhdistelmiin. Klassisen panna cottan voi päivittää viimeistelemällä sen laadukkaalla oliiviöljyllä ja suolalla. Juustotarjotinta piristetään itse tehdyllä hapankirsikkahillokkeella ja viktorianvanukas saa päälleen raikkaan glögikiisselin. Piparit maustavat pehmeää moussea, jota voi tarjoilla niin AURA-murun kanssa kuin rapsakoiden pikkupavlovien päälläkin. Juhlan kruunaa uunijäätelön muotoon leivottu jouluhalko, jonka voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen pakkaseen odottelemaan.