Kuinka paljon ruokaa ja juomaa?
Tarjottavien määrää suunnitellessa kannattaa muistaa kaksi nyrkkisääntöä: ruokaa kannattaa olla mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän ja sitä tulisi varata jokaista vierasta kohti noin 300–400 g. Menekki riippuu juhlien luonteesta. Esimerkiksi lakkiaisissa vieraat kiertävät usein saman päivän aikana useita juhlia, jolloin ruokaa menee vähemmän.
Juhlat aloitetaan usein alkumaljalla, joka voi olla kuohuviiniä, shamppanjaa tai boolia. Sitä varataan noin desi vierasta kohti. Alkuruoan kanssa viiniä varataan yksi lasi vierasta kohti ja pääruoan kanssa yhdestä kahteen lasillista. Alkoholipitoisten juomien lisäksi tarjolla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto.
Jälkiruoan kanssa maistuu kahvi, jota tulisi varata yhtä vierasta kohden kaksi kupillista. Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketista riittää 25 vieraalle. Muista varata teetä ja kylmiä juomia niille, joille kahvi ei maistu.
Muista erityisruokavaliot
Muista huomioida tarjoilujen suunnittelussa myös erityisruokavaliot. Varaa riittävästi vaihtoehtoja kasvissyöjille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Kaikki maitotuotteita sisältävät ruoat on kätevä valmistaa laktoosittomista Valio Eila® tuotteista. Kattausvaiheessa erityisruokavalioihin sopivat ruoat kannattaa merkitä pienillä kylteillä.