Pohjoisen pitopöytä
Pohjoisen pitopöydissä tarjoillaan luonnonantimia ja tarjoilut ovat saaneet vahvasti vaikutteita Lapista ja idästä. Lämpimänä ruokana tarjoillaan usein lihasoppaa, kermaista lohikeittoa tai poronkäristystä Lapin puikuloista tehdyn pottuvoin kera. Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa jälkiruokana on usein leipäjuustoa, joka tarjoillaan lakkahillon kanssa. Lakka eli hilla, kuten pohjoisessa marjaa kutsutaan, on erittäin tuttu näky pohjoisen jälkiruokapöydissä muutenkin.
Juhannusjuusto taas on pohjois-pohjanmaalainen erikoisuus, jota saatetaan edelleen keitellä keskikesän juhliin. Pohjanmaalaisia erikoisuuksia ovat myös erilaiset veriruoat, kuten palttu, ryynimakkarat sekä veriletut. Kainuu tunnetaan Suomen marja-aittana, joten monet kotimaiset metsämarjat mustikoista puolukoihin poimitaan juuri Kainuunmetsistä ja jalostetaan pitopöytien herkuiksi.