Kotimainen kala on kesän paras saalis
Kesällä maistuu kotimainen kala. Nouseepa se järvikalana mökkijärvestä, raikkaana merestä tai eettisenä valintana kalatiskistä, nautiskele se parhaiden kalareseptien kera hyvässä seurassa.
Hyvän mielen haukireseptit
Haukia riittää Suomen vesissä, ja ammattikalastuksessa niitä nousee muun kalastuksen ohessa myös sivusaaliina. Nykyinen kaupallinen kalastuskaan ei vaaranna haukikantoja, joten haukea voi käyttää ruokakalana hyvillä mielin myös kalatiskiltä ostettuna.
Hauen liha on valkoista, suhteellisen rasvatonta ja miedon makuista. Se sopii mainiosti keittoihin ja erityisen hyvin kalamurekkeeseen, kalapyöryköihin sekä uunikalaksi.
Koukuttavan herkulliset kuhareseptit
Myös Suomenlahdelta ja Suomen sisävesistä pyydystetty kuha on WWF:n Kalaoppaan vihreän listan valinta. Saaristo- ja Selkämereltä pyydettyä kuhaa puolestaan kannattaa käyttää vain harkiten. Osta ja pyydä mahdollisimman suuria, yli 45 cm mittaisia kuhia, jotka ovat ehtineet kutea.
Monen mielestä kuha on kotimaisten ruokakalojemme kuningas. Se on maukasta ja maultaan mietoa ja sen ruodot on helppo poistaa. Jos kaipaat hyvää kuhareseptiä, tässä mainioita vaihtoehtoja.
Anna ahvenen napata
Ahven on Suomen yleisin kala ja sitä esiintyy koko Suomen vesissä pohjoisinta käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Ahvenen yleisyyden ansiosta nykyinen kalastus ei heikennä ahvenkantoja, joten se löytyy Kalaoppaan vihreältä listalta. Ahvenen sanotaan tarttuvan kaikkiin pyydyksiin ja siksi se onkin yleinen harrastuskalastajien saalis.
Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Ahvenessa on vain vähän isoja ruotoja, ja ne on helppo poistaa ahvenesta jo raakana. Tartu siis ahveneen myös nähdessäsi sitä kalatiskillä. Tässä herkulliset ahvenreseptit kesäisestä purjehtijan burgerista täytettyihin ahvenfileisiin!
Herkulliset siikareseptit
Suuri osa Suomessa myytävästä siiasta on verkkoaltaissa kasvatettua kalaa, joka on hyvä vihreän listan valinta kalatiskillä. Sisävesistä pyydettyä siikaa on tarjolla vähemmän, joten myös sen pyynti on kalakantoihin nähden kestävällä tasolla. Sisävesistä itse nostettu siika on iloa aiheuttava saalis, jota monet kalastajat pitävät parhaana ruokakalana.
Pääosa merialueen siikasaaliista puolestaan on vaellussiikaa, joka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja sitä on syytä välttää. Valitse siis lautaselle Suomen sisävesistä pyydettyä tai kasvatettua siikaa.
Vähärasvainen, mutta maukas lohikaloihin kuuluva siika on erinomainen ruokakala. Kokeilisitko siis tutun lohen sijaan seuraavaksi siikaa vaikkapa grillattuna tai keitossa?
Rakastetut lohireseptit
Lohi on yksi suomalaisten suosikkikaloista. Ei siis ihme, että uunilohen resepti keikkuu vuodenajasta riippumatta Suomen googlatuimpien reseptien listalla.
Lohen suosiosta johtuen, kalatiskillä kannattaa pitää muutama ohje: Suosi suomalaista ASC-sertifioitua ja kiertovesikasvatettua tai verkkoallaskasvatettua kirjolohta. Jos ostat kasvatettua lohta, suosi ASC- ja luomumerkittyä kalaa. Itämeren lohen kannat on luokiteltu uhanalaisiksi, joten niitä kannattaa välttää.
Lohen savustus tekee kesän. Jo mainittujen savulohen ja uunilohen lisäksi lohi sopii moneen muuhunkin: lohikeittoon, graavaukseen, lohipastaan, lohipiiraaseen, lohivoileipäkakkuun ja vaikka mihin. Löytyisikö tästä uusi kesäsuosikkisi?
Mökkilohi
Nyhtökala
Savulohi-varhaiskaalipannu
Maritozzo lohitäytteellä
Tulinen lohiseljanka
Lohen savustaminen
Savulohi quiche eli savulohipiiras
Kylmäsavulohipizza
Lohitartar ja piparjuurismetanaa
Kalakeitto itse tehdyllä liemellä
Lämminsavulohipasta
Helppo lohipiirakka
Kalavoileipäkakku
Sitruunalohi
Mustikkagraavattu lohi
Syödään silakkaa
Silakka on monikäyttöinen ja edullinen ruokakala, jota on saatavilla kalatiskeiltä ympäri vuoden. Suomalainen silakka kalastetaan troolilla pääosin Selkämereltä, jossa silakkakanta on tällä hetkellä vahva ja kalastus on kestävällä tasolla.
Silakka on ollut tärkeä osa pohjoista ruokavaliotamme jo monien sukupolvien ajan – ja ehkäpä siksi silakkapihvit löytyvätkin monen klassikkoravintolan ruokalistalta.
Sano muikku!
Voissa paistetut muikut kuuluvat moniin kesäisiin hetkiin: torille, kesätapahtumiin sekä kesäravintoloiden ruokalistalle. Muikkua elää suurissa järvissä ja merenlahdissa lähes kaikkialla Suomessa. Kanta on kestävä ja MSC-merkittyä, suomalaista muikkua voikin syödä hyvillä mielin.
Nappaa tästä kesän parhaat muikkureseptit aina paistetuista muikuista muikkukeittoon ja suomalaisiin tapaksiin eli sapaksiin!
Kuhan fileointi
Kuhan fileointi onnistuu näppärästi näillä vinkeillä! Katso video.
Hauen fileointi
Näin fileoit hauen ja poistat Y-ruodon.
Muikun perkaus
Katso Valion keittiömestarin Jani Lamminperän vinkki muikkujen perkaaamiseen.
Kalan paistaminen pannulla
Kumpi puoli kalasta kannattaa paistaa ensin? Katso tämä ja muut niksit kalan paistamiseen!