Laskiainen 2025
Laskiainen jättää taakse pimeän talven ja kääntää katseet kohti kevättä ja pääsiäistä. Riemukkaaseen juhlaan kuuluvat perinteisesti hernekeitto, laskiaispullat ja ulkoilu. Kata siis pöytään laskiaisherkkuja, tai jos sää sallii, pakkaa eväät mukaan ja lähde pulkkamäkeen.
Parhaat laskiaispullat
Tiesitkö, että laskiaispulla on peräisin länsinaapuristamme Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä ”semla”? Alun perin pullat nautittiin ilman täytteitä, mutta myöhemmin pullien maustajaksi lisättiin mantelimassaa. Ajan myötä pullien väliin alettiin laittaa myös kermavaahtoa ja mantelimassan rinnalle nousi toinenkin täytevaihtoehto, mansikkahillo. Herkkusuu täyttää pullat överilaskiaispullien tapaan sekä mantelimassalla, että hillolla.
Perinteisten täytteiden lisäksi laskiaispullan täytteeksi voi kokeilla myös suklaakermaa, vaniljavaahtoa tai banoffeesta tuttua yhdistelmää: banaania ja kinuskia. Laskiaispullien makumaailmaan pääsee myös italialaisten kermapullien, eli maritozzien avulla. Syötävän suloiset laskiaistuulihatut ovat hifistelijän valinta: rapeakuoriset tuulihattupullat täytetään diplomaattikreemillä ja vadelmahillolla!
Laskiaispullan makua astetta helpommin
Eikö aika riitä pullanleivontaan? Laskiaisherkkujen makuun pääsee myös huomattavasti helpommin. Miltä kuulostaisi laskiaisritarit, laskiaiscroissant tai laskiaispannari? Laskiaispullaritarien valmistus vie vain parikymmentä minuuttia, ja mantelikermacroissantitkin valmistuvat vikkelästi, jos täytteet sujauttaa valmiiksi paistetun croissantin väliin. Laskiaispannari kypsyy uunissa kuin itsekseen.
Hernekeitto kuuluu laskiaiseen
Hernekeiton juuret ulottuvat keskiaikaan tai vieläkin kauemmas historiaan – ja vielä tänäkin päivänä hernekeitto on laskiaisen ehdoton klassikko. Perinteisen hernekeiton rinnalle ovat kuitenkin tulleet modernit vaihtoehdot, kuten hernesosekeitto ja lapinukon keitto.
Herkullista laskiaisen aikaa!