Siirry sisältöön
Pääsiäislammas ja pääsiäiskaritsa

Ruokajuhlat

Lammas ja karitsa – pääsiäispöydän päätähdet

Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme tässä niistä parhaat ja vinkkaamme myös pääsiäislampaan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.

pääsiäislammas ja pääsiäiskaritsa

Lammaspaisti sekä reisiluulliset paistit eli lampaanviulu ja karitsanviulu ovat kenties pääsiäisen suosituimpia pääruokia. Nämä lihat vaativat pitkän marinoinnin ja haudutuksen, mutta kun pöytään nostetaan suussasulavan murea pääsiäislammas, odotus todellakin palkitaan.

Jos aikaa on vähemmän, valmista karitsan paahtopaisti, karitsan kulmapaisti tai karitsan kare, jotka kypsyvät nopeammin ja ovat parhaimmillaan mediumina. Jos haluat valmistaa jotain karitsan sisäfileestä, valitse hurmaava pääsiäissalaatti.

Erilaiset lampaan- tai karitsanjauhelihasta valmistetut ruoat maistuvat myös perheen pienimmille. Hauduta jauhelihasta mehevä ragu tai valmista näppäriä pyöryköitä tai vartaita.

Kastike lampaalle ja karitsalle

Entäpä sitten se kastike? Suosittu makupari lampaan- ja karitsanlihalle on paitsi kahvi, myös mämmi. Kahvikastike lampaalle maustetaan yksinkertaisesti pikakahvijauheella, kun taas mämmikastike karitsalle maustetaan mämmillä, appelsiinilla ja tähtianiksella.

Astetta juhlallisempi vaihtoehto on klassinen konjakki-kermakastike. Herkullinen kastike syntyy myös perinteistä punaviinikastiketta tuunaamalla: uutta ryhtiä klassikolle antaa vanilja.

Jos kattauksen päätähti on maustettu Lähi-idän tapaan, kastikkeena toimii raikas minttujogurtti tai mintturaita. Ihanan raikas ja erilainen vaihtoehto on myös yrttigremolata.

Mikäli haluat vaihtelua, valitse alta löytyvä smetanalla pyöristetty kastike lampaalle, joka maustetaan kekseliäästi kardemummalla ja rosmariinilla.

Tip icon

Pieni lammassanasto

Karitsa on alle vuoden ikäinen lammas

Juottokaritsa on parin kuukauden ikäinen karitsa

Pässi on uroslammas

Uuhi on naaraslammas

Oinas on kuohittu pässi

Lampuri on lammaskarjan kasvattaja

Lampola on lammaskarjan kasvatustila

Lammasruokien herkulliset lisukkeet

Lampaan ja karitsan lisukkeena maistuvat paitsi perinteiseen tapaan valmistetut kermaperunat, myös paahdetut kasvikset ja juurekset, jotka viimeistellään erilaisilla jogurtti- ja tuorejuustopohjaisilla kastikkeilla. Maistuisiko paahdetut kasvikset tahinijogurtilla, karamellisoidut palsternakat harissajogurtilla tai paistetut porkkanat rakuunatuorejuustolla? Kepeyttä lautaselle tuovat parsat ja vihreät neulapavut. Ja jos haluat herkullista helposti, valitse ihan perinteiset uunijuurekset.


Search

Etsitkö inspiraatiota pääsiäiseen? 🐣 Mietitään yhdessä!

1