
Lammas ja karitsa – pääsiäispöydän päätähdet
Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme tässä niistä parhaat ja vinkkaamme myös pääsiäislampaan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.
pääsiäislammas ja pääsiäiskaritsa
Lammaspaisti sekä reisiluulliset paistit eli lampaanviulu ja karitsanviulu ovat kenties pääsiäisen suosituimpia pääruokia. Nämä lihat vaativat pitkän marinoinnin ja haudutuksen, mutta kun pöytään nostetaan suussasulavan murea pääsiäislammas, odotus todellakin palkitaan.
Jos aikaa on vähemmän, valmista karitsan paahtopaisti, karitsan kulmapaisti tai karitsan kare, jotka kypsyvät nopeammin ja ovat parhaimmillaan mediumina. Jos haluat valmistaa jotain karitsan sisäfileestä, valitse hurmaava pääsiäissalaatti.
Erilaiset lampaan- tai karitsanjauhelihasta valmistetut ruoat maistuvat myös perheen pienimmille. Hauduta jauhelihasta mehevä ragu tai valmista näppäriä pyöryköitä tai vartaita.
Kastike lampaalle ja karitsalle
Entäpä sitten se kastike? Suosittu makupari lampaan- ja karitsanlihalle on paitsi kahvi, myös mämmi. Kahvikastike lampaalle maustetaan yksinkertaisesti pikakahvijauheella, kun taas mämmikastike karitsalle maustetaan mämmillä, appelsiinilla ja tähtianiksella.
Astetta juhlallisempi vaihtoehto on klassinen konjakki-kermakastike. Herkullinen kastike syntyy myös perinteistä punaviinikastiketta tuunaamalla: uutta ryhtiä klassikolle antaa vanilja.
Jos kattauksen päätähti on maustettu Lähi-idän tapaan, kastikkeena toimii raikas minttujogurtti tai mintturaita. Ihanan raikas ja erilainen vaihtoehto on myös yrttigremolata.
Mikäli haluat vaihtelua, valitse alta löytyvä smetanalla pyöristetty kastike lampaalle, joka maustetaan kekseliäästi kardemummalla ja rosmariinilla.
Pieni lammassanasto
Karitsa on alle vuoden ikäinen lammas
Juottokaritsa on parin kuukauden ikäinen karitsa
Pässi on uroslammas
Uuhi on naaraslammas
Oinas on kuohittu pässi
Lampuri on lammaskarjan kasvattaja
Lampola on lammaskarjan kasvatustila
Lammasruokien herkulliset lisukkeet
Lampaan ja karitsan lisukkeena maistuvat paitsi perinteiseen tapaan valmistetut kermaperunat, myös paahdetut kasvikset ja juurekset, jotka viimeistellään erilaisilla jogurtti- ja tuorejuustopohjaisilla kastikkeilla. Maistuisiko paahdetut kasvikset tahinijogurtilla, karamellisoidut palsternakat harissajogurtilla tai paistetut porkkanat rakuunatuorejuustolla? Kepeyttä lautaselle tuovat parsat ja vihreät neulapavut. Ja jos haluat herkullista helposti, valitse ihan perinteiset uunijuurekset.