Mitä juuston parasta ennen -päivämäärä kertoo?
Juustopakkauksessa näkyvä parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että oikein säilytettynä ja avaamattomana juusto säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Avaamisen jälkeen pakkauksessa mainittu parasta ennen -leima ei ole enää voimassa, mutta juustoa voi käyttää niin kauan, kun se maistuu ja näyttää hyvältä – myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Käyttökelpoisuuden voi arvioida omiin aisteihin luottaen.
Viileässä säilytettynä kypsytetyt palajuustot sekä sulatejuustot säilyvät pari viikkoa pakkauksen avaamisesta. Tuorejuusto tulisi sen sijaan syödä loppuun muutaman päivän sisällä.
Säilytä viileässä, tarjoile huoneenlämpöisenä
Juusto säilyy parhaiten jääkaapissa alle + 8 °C lämpötilassa. Säilytä juusto omassa pakkauksessaan kunnolla suljettuna tai tiiviisti tuorekelmuun käärittynä. Myös juustokupu tai suljettava rasia ajavat saman asian. Säilytä juusto erillään voimakasaromisista ruoka-aineista, kuten hedelmistä tai voimakasaromisista makkaroista kuten salamista, sillä juustoon tarttuu herkästi sivumakuja.
Kovia, kypsytettyjä juustoja voi hyvin säilyttää muutamia tunteja huoneenlämmössä ja ne maistuvatkin parhaalta huoneenlämpöisinä. Ota siis juustot esiin 1–2 tuntia ennen tarjoilua, kun kokoat juustotarjotinta. Sen sijaan sulate- ja tuorejuustot kuuluu aina säilyttää viileässä.