Juustotyypit meillä ja maailmalla
Tiedätkö, minkä tyyppinen juusto on port salut? Tai kuinka kauan kypsyy emmental? Tällä pienellä juustosanastolla pääset kiinni juustojen perusasioihin, ja opit ehkä myös hiukan lisää.
Erilaiset juustotyypit
Juustoja lajitellaan monella tavalla: kovuuden, kypsytystavan tai rasvaisuuden perusteella, sekä myös sen mukaan, minkä eläimen maidosta juusto on tehty. Valio logolla varustetut juustot ovat kotimaisesta, korkealaatuisesta lehmänmaidosta valmistettuja. Niiden joukossa on kypsytettyjä ja puolikovia juustoja sekä tuorejuustoja ja sinihomejuustoja.
Tutustu pieneen juustosanastoon, jolla pääset kiinni juustojen perusasioihin!
Valio Viola® kevyt kolme pippuria tuorejuusto laktoositon
Valio Viola® kevyt kylmäsavulohi tuorejuusto laktoositon
Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuusto laktoositon
Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon
Valio Viola® kevyt aurinkokuivattu tomaatti tuorejuusto laktoositon
Valio Viola® appelsiini tuorejuusto laktoositon
”Valion logolla varustetut juustot ovat kotimaisesta, korkealaatuisesta lehmänmaidosta valmistettuja.”
Pieni sanasto juuston valmistuksesta:
Hapate: Hapatteen avulla valmistetaan juustoja ja hapanmaitovalmisteita, kuten piimää, viiliä, jogurttia ja rahkaa. Hapate on bakteeriviljelmä, joka on kasvatettu maidossa tai maitopohjaisessa kasvuliemessä ja joka edelleen kasvatetaan esimerkiksi jogurtin maidossa. Hapatebakteerit ovat maitohappobakteereita. Maitohappobakteerien lisäksi hapatteessa voi olla bifidobakteereja, propionihappobakteereja, etikkahappobakteereja, homeita ja hiivoja. Maidon proteiinit eli valkuaisaineet muuttuvat ihmiselle helpommin sulavaan muotoon ja samalla syntyy makuaineita. Hapatteella onkin iso rooli juuston maun syntymisessä.
Hera: Maidosta juuston valmistuksen yhteydessä erottuvaa nestettä kutsutaan heraksi. Heraa voidaan hyödyntää monella tavalla, esimerkiksi laktoosin teolliseen valmistamiseen sekä vasikan juottorehuun. Tunnettu italialainen ricotta-juusto valmistetaan herasta.
Juoksute: Juoksete, juoksute tai juoksutin on maitoa saostava entsyymiseos. Sitä saadaan perinteisesti vasikan mahasta uuttamalla. Eläinjuoksetetta voidaan käyttää kaikkien juustojen valmistuksessa. Juoksetetta voidaan valmistaa myös hyötymikrobien avulla valkuaista hajottavista entsyymeistä. Näitä ns. mikrobiologisia juoksetteita voidaan käyttää sellaisten juustojen valmistuksessa, joiden valmistusprosessissa käytetään yli 50 C:n lämpötiloja. Kasvissyöjille tieto juuston juoksetteen alkuperästä on tärkeä.
Pastörointi: Pastörointi on erittäin lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastörointi ei kuitenkaan tee maidosta täysin mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan jatkuvatoimisessa lämmönsiirtimessä nopeasti vähintään +72 ⁰C:seen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6⁰C:seen. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon eikä makuun.
Termisointi: Termisointi on pastörointiakin lievempi lämpökäsittely, joka säästää kovien juustojen kypsymisen kannalta tärkeitä maidon luontaisia maitohappobakteereita. Termisointi tehdään samankaltaisilla lämmönsiirtolaitteistoilla kuin pastörointikin, mutta käytettävät lämpötilat vaihtelevat mm. maidon laadun ja juustoprosessin mukaan +65 ja +70 ⁰C:n välillä. Käsittelyaika vaihtelee vastaavasti 15–45 sekunnin välillä.