(Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen tiedote) Juustoportin Keisarinjuusto ja Valion Viola® maustamaton tuorejuusto on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui yli sata suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 12 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin tiistaina Pörssitalossa pidetyssä Juustonäyttelyssä Helsingissä. Parhaan kypsytetyn juuston tittelin voitti kittijuusto, Juustoportin valmistama Keisarinjuusto. Juustoon on käytetty sekä vuohen että lehmän maitoa. Juustoa luonnehdittiin aromikkaaksi, täyteläiseksi, hienostuneeksi, hunajaiseksi sekä pähkinäiseksi. Erikoiskiitosta juusto sai tasapainoisesta kokonaisuudesta.
Parhaaksi tuorejuustoksi valittiin Valio Joensuun valmistama Valio Viola ® maustamaton tuorejuusto. Juustoa kuvattiin täyteläiseksi, raikkaan happamaksi sekä maukkaan kermaiseksi.
Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto valittiin 12 kilpailusarjan voittajien joukosta. Yhteensä kilpailuun osallistui 115 juustoa 19 eri valmistajalta. Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna 2018 Valio Lapinlahden valmistama Valio Alppi Kreivi®. Yleisö antoi tunnustusta erikoisesti sopivan voimakkaasta ja tasapainoisesta mausta sekä hyvästä jälkimausta. Voittaja sai muotoilija Samuli Alosen valmistaman pronssisen kiertopalkinnon ”Juustomestari”. Seuraavat sijat yleisön suosikkijuustoina saivat Juustoportin Keisarinjuusto ja Kolatun Waldemar Kuttucheddar.
Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2018
Emmental-juustot: Valio Emmental punaleima, valmistaja Valio Lapinlahti
Edam / Gouda tyyppiset juustot: Valio Hienoin Salaneuvos®, valmistaja Valio Lapinlahti
Murukolojuustot: Ålands Special 50+, valmistaja Ålands Centralandelslag
Kittijuustot: Keisarinjuusto, valmistaja Juustoportti
Erikoisjuustot: Valio Alppi Kreivi®, valmistaja Valio Lapinlahti
Homejuustot: Valio Aura® Gold, valmistaja Valio Äänekoski
Kevytjuustot: Valio Oltermanni® 17, valmistaja Valio Haapavesi
Cheddar-juustot: Kolatun Waldemar Kuttucheddar, valmistaja Kolatun Juustola
Maustamattomat tuorejuustot: Valio Viola® maustamaton tuorejuusto, valmistaja Valio Joensuu
Maustetut tuorejuustot: Valio Viola® kolme pippuria tuorejuusto, valmistaja Valio Joensuu
Sulatejuustot: Valio Kippari®, valmistaja Valio Vantaa
Höylättävä maito-kasviöljyvalmisteet: Julia 17 rypsijuustovalmiste, valmistaja Juustoportti
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.
– Oli hienoa todeta, miten monipuolisesti Suomesta löytyy hyviä juustoja, Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen kehuu. Juustoja oli jokaiseen makuun ja myös uusia juustolajeja oli arvioitavana sekä uusilta valmistajilta löytyi mielenkiintoisia juustoja.
Näyttelyssä olleet kypsytetyt juusto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Heikki Hurstin kautta.
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Sen tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta.
Vuoden Juustotekona palkittiin Eduskunnassa järjestetty Juustopäivä
Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustotekona Eduskunnassa järjestetyn Juustopäivän järjestäjinä Sakari Juurus, Heikki Kykkänen ja Anja Pölönen. Juustopäivässä suomalaiset juustonvalmistajat pääsivät esittelemään tuotteitaan kansanedustajille ja kertomaan näkemyksistään Maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Hanke lähti liikkeelle Juustoseura ry:n aloitteesta – tehdä yhdessä Suomi 100 teeman alla jotain, jolla nostetaan juustoa esille ja tuodaan näkyväksi juuston merkitystä, hyviä ominaisuuksia ja mikä uhkaa kotimaista juustonvalmistusta tänä päivänä. Loppu tulemaksi ”jalostui” Juustopäivä eduskunnassa. Tapahtuman järjestelyistä ja sisällöstä vastuun kantoi SJY ja siitä suuren työn teki yhdistyksen sihteeri Heikki Kykkänen.
Maa- ja metsätalousvaliokunnassa, esittelyn ja tapahtuman taustasta kertoi Juustoseuran sihteeri Sakari Juurus ja juustonvalmistajien yhteisen puheenvuoron piti SJY:n puheenjohtaja Anja Pölönen Valiolta.