Koulut alkavat ja pieniä jalankulkijoita on nyt liikenteessä. Kuskeilta jää helposti huomaamatta niin kutsuttu kuollut kulma ja onnettomuuksien riski kasvaa. Valio kampanjoi koulujen alkamisviikolla pienten koululaisten turvaamiseksi muuttamalla kuolleen kulman keltaiseksi.
Valio Oltermanni® juustosta tuttu Herra Oltermanni -hahmo on jo tullut tunnetuksi liikenneturvallisuuden valvojana. Tänä vuonna Valio Oltermanni® on mukana turvaamassa kouluteitä tuomalla liikenteeseen sekä katukuvaan keltaisen kulman: keltaiseksi väritetyn, mittataulukolla varustetun ja pienen lapsen kokoa havainnollistavan alueen, joka jokaisen kuskin tulee muistaa huomioida.
Tänäkin syksynä koulutaipaleensa aloittaa tuhansia lapsia, jotka ovat yksin liikenteessä ensimmäistä kertaa. Heidän koulumatkansa turvaaminen on meidän aikuisten vastuulla. Erityisesti ajoneuvon lähellä ja ruuhkaisilla alueilla liikkuvaa pientä jalankulkijaa voi olla vaikea nähdä ratin takaa.
”Lukuvuoden käynnistyessä on hyvä hetki taas jokaisen kuljettajan muistuttaa itseään siitä, että liikenteessä kulkee muitakin kuin standardimittaisia aikuisia. Suojateiden ja koulujen ympäristössä on kuljettajien oltava erityisen valppaana. Siihen velvoittaa myös laki. Suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi pysäyttää ennen suojatietä ja antaa tietä jalankulkijalle. Kun nopeus on riittävän alhainen, ehtii havainnot tehdä huolella myös pienempien tienkäyttäjien varalta”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen evästää.
”Tartumme yhdessä ajankohtaan, joka on monille perheille uusi ja jännittävä – ja olemme siinä tukena. Lasten turvallisuus on ennen kaikkea meidän aikuisten asia ja turvallisen koulutien tarjoaminen kaikille lapsille on meidän yhteisellä vastuullamme”, Valio Oltermanni® markkinointipäällikkö Nina Wahlström taustoittaa kampanjan merkitystä.
Tuomalla näkymättömän näkyväksi ja kiinnittämällä huomion kuskin katseen alle jäävään alueeseen, haluamme muistuttaa autoilijoita siitä välimatkasta, joka pienten kulkijoiden havainnoimiseen vaaditaan.
“Teippaamme keltaiseksi alakouluikäisen lapsen kokoa mittataulukon voimin havainnollistavan alueen bussien perissä ja pysäkeissä. Herra Oltermannin keltainen huomioalue erottuu ruuhkaisen liikenteen keskellä ja näyttää konkreettisesti vaadittavan turvavälin. Viemme viestin juuri sinne, missä elintärkeitä päätöksiä auton ratissa tehdään: liikenteeseen”, Wahlström kertoo.
Yhteistyöllä saavutamme enemmän
Turvallinen koulumatka on kaikkien oikeus. Olethan sinäkin mukana muistuttamassa, että elokuussa liikenteessä on paljon pieniä jalankulkijoita, joille koko maailma on uusi ja ihmeellinen? He opettelevat kulkemaan liikenteessä ilman vanhempaa ja on yhteinen asiamme huomioida pienet sekä taata heille turvallinen koulumatka.