Siirry sisältöön

12.9.2024

Valio investoi 70 miljoonaa euroa Seinäjoen tehtaaseen

Valio Seinäjoki

Valio investoi Seinäjoen tehtaan uudistus- ja perusparannushankkeisiin noin 70 miljoonaa euroa. Investoinnit kattavat jauhetehtaan uuden pesukeskuksen rakentamisen, jauhetehtaan kuivaustornin uusinnan ja prosessin perusparannuksen sekä Seinäjoen tehdasalueelle rakennettavan uuden aluelaboratoriokiinteistön. Investointikokonaisuus ajoittuu vuosille 2023–2026. Investointien myötä tehtaan tuotantokapasiteetti kasvaa, toiminta tehostuu ja energiatehokkuus paranee. 

Valion Seinäjoen tehdas on tuotteistonsa puolesta Valion monipuolisimpia ja maidonjalostusmäärältään suurimpia. Seinäjoella valmistuvat muun muassa kaikki Valio voit, Valio Oivariini® -levitteet, rahkaa, raejuustoja sekä Valio Profeel® -rahkoja ja vanukkaita sekä erikoismaitojauheita teollisuusasiakkaille.  

”Merkittävät investoinnit tehtaan ja aluelaboratorion toimintaan turvaavat Seinäjoen monipuolisen tuotannon niin tuoretuotteiden, rasvojen kuin teollisuusjauheiden osalta pitkälle tulevaisuuteen ja vahvistavat Valion kannattavuutta ja kykyä työllistää Seinäjoen alueella”, sanoo Seinäjoen tehtaanjohtaja Jari Sivunen. 

Uuden monitoimitornin myötä enemmän valmistuskapasiteettia erikoismaitojauheille 

Vuoden 2024 syksyllä käynnistyvä jauhetehtaan kuivausprosessin perusparannus tuo lisää valmistuskapasiteettia Seinäjoella tuotettaville erikoismaitojauheille, jotka ovat keskeinen osa Valion strategiaa. Maitojauheista yli 80 prosenttia menee vientiin. Seinäjoen tehtaalla tuotetaan erikoismaitojauheita pääasiassa kansainvälisille teollisuusasiakkaille, jotka valmistavat niistä muun muassa makeisia, leipomotuotteita ja lastenruokaa. Erikoismaitojauheista voidaan valmistaa tuotteita, jotka ovat esimerkiksi laktoosittomia, proteiinipitoisia, vähemmän sokeria sisältäviä ja silti koostumukseltaan erinomaisia.  

Uusi monitoimitorni ja prosessin päivitys tuovat tehtaalle lisää valmistuskapasiteettia niin tavallisten kuin erikoismaitojauheiden valmistukseen. Lisäksi moderni teknologia parantaa jauheiden valmistusprosessin energiatehokkuutta. Investointi valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Uusi pesukeskus säästää veden ja kemikaalien käyttöä 

Seinäjoen jauhetehtaan pesukeskus uudistetaan, ja samalla modernisoidaan pesuissa käytettävien raakakemikaalien vastaanotto. Uusi pesukeskus on käytössä vuoden 2025 loppuun mennessä. Uusi pesukeskus huolehtii jauhetehtaan pesuprosessista, kierrättää tehtaan tuotantoprosessissa käytettävää pesuvettä ja toimii pesukemikaalien vastaanottopaikkana. 

”Moderni pesukeskus ottaa pesukemikaalit talteen lähes 90-prosenttisesti ja ne voidaan käyttää uudelleen. Näin kemikaalien käyttö, vedenkulutus ja jäteveden määrä vähenevät tehtaalla merkittävästi”, Jari Sivunen kertoo. 

Uudet tilat laboratoriolle 

Seinäjoen tehtaan yhteydessä toimii aluelaboratorio, jossa analysoidaan jokaisen valiolaisen tilan maidon koostumus ja laatu. Lisäksi laboratoriossa tehdään kaikki Valion Seinäjoen tehtaan tuotannon tarvitsemat analyysit.  

”Vanhat laboratoriotilat ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Nyt rakennettava kokonaan uusi laboratoriorakennus valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä. Seinäjoen tehdas on Valion tärkeä viennin lippulaivatehdas. Tuotteiden laadunvalvonnan kannalta on erittäin tärkeää, että käytössä on modernit laboratoriotilat, jotta voimme vastata yhä kasvaviin asiakasvaatimuksiin”, Jari Sivunen kertoo. 

Laboratoriossa tutkitaan muun muassa Valion maidontuottajien ja osuuskuntien lähettämät rehunäytteet. Vuosittain analysoitavia näytteitä kertyy 1,7 miljoonaa, joka on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen määrä.   

Vuonna 2023 Seinäjoen tehdas vastaanotti noin 25 prosenttia Valion maitotilojen tuottamasta maidosta. Seinäjoen tehdasalueella toimii kaikkiaan kolme eri tehdasta: jauhe-, rasva- ja tuoretuotetehdas. Seinäjoella tuotetaan vuodessa noin 130 miljoonaa kiloa tuoretuotteita, jauheita ja rasvoja. Tehtaan tuotannosta lähes 60 prosenttia menee vientiin. Tehdas on merkittävä työllistäjä alueellisesti työllistäen noin 450 alan huippuammattilaista erilaisissa tehtävissä esimerkiksi pakkaamossa, valmistuksessa laboratoriossa, kunnossapidossa ja erilaisissa asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä. 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search