Valio otti vuonna 2015 käyttöön ensimmäisenä maailmassa kasvipohjaiset pakkaukset ja julisti ison tavoitteen: vuoden 2018 loppuun mennessä kaikki harjakattoiset maito-, piimä, kerma- ja jogurttipakkaukset ovat täysin kasvipohjaisia. Tavoite on nyt saavutettu, ja nämä tölkit valmistetaan täysin kasvipohjaisista materiaaleista. Seuraavaksi Valio luopuu läpivärjätystä mustasta muovista ja laajentaa kasvipohjaisten pakkauksien käyttöä muihin tuotteisiin.
Kasvipohjaiset pakkaukset pienentävät hiilijalanjälkeä
– Valio valmistaa vuosittain noin 250 miljoonaa harjakattoista maito-, piimä-, kerma- ja jogurttitölkkiä. Tänä vuonna jokainen näistä tölkeistä on täysin kasvipohjainen. Pakkausmateriaalien hiilidioksidipäästöt vähenevät vuosittain 3 140 tonnia verrattuna perinteiseen materiaaliin. Sillä määrällä voisi ajaa yli 10 000 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä.
Pakkauksen kaikki kartonki- ja muoviosat valmistetaan kasvipohjaisista materiaaleista: tölkki on puukuidusta valmistettua kartonkia, ja korkissa sekä kartongin pinnoilla käytettävä uusiutuva muovi syntyy sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Muovia tarvitaan ohut kerros, jotta neste pysyy tölkissä ja sisältö tuoreena.
Valio luopuu läpivärjätystä mustasta muovista ja tähtää hiilineutraaliin maitoon
Valion kolmiopalajuustojen pakkauksissa käytetään toistaiseksi mustaa muovia. Myös musta muovi on kierrätettävää, mutta lajittelukone ei tunnista sitä mustan värin vuoksi kierrätettäväksi. Siksi sitä ei nykyisessä kierrätysjärjestelmässä voida uusiokäyttää, vaan se hyödynnetään energiana.
– Olemme päättäneet luopua mustasta, läpivärjätystä muovista tämän vuoden aikana. Etsimme parhaillaan vaihtoehtoisia värejä mustan muovin tilalle, jotta kaikki pakkausmuovi päätyisi jatkossa uusiokäyttöön. Ohuena painovärikerroksena mustaa voi edelleen käyttää pakkauksissa, kertoo Virtanen-Leppä.
– Muovikeskustelu käy vilkkaana ja on hienoa, että ihmiset haluavat vähentää muovin käyttöä. Meiltä kysytään usein, emmekö voisi luopua muovista vaikkapa juuston kääreenä. Pakkausratkaisuna muovi on edelleen paras materiaali suojaamaan ruokaa ja estämään hävikkiä, joka on ilmaston kannalta merkittävästi isompi haaste kuin pakkaus. Jos juusto on menossa vanhaksi, se kannattaa mieluummin raastaa ja laittaa pakkaseen kuin heittää roskiin, Virtanen-Leppä vinkkaa.
Pakkauksen osuus tuotteen ilmastovaikutuksista on yllättävän pieni, mutta pakkauksen rooli arvokkaan sisällön suojaajana suuri. Kasvipohjaiset pakkaukset ovat osa laajaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoketjuun eli maidon hiilijalanjäljen nollaamiseen.
Suurin osa maitotuotteen hiilijalanjäljestä syntyy maidon alkutuotannossa eli ennen sitä hetkeä, kun maitoauto ajaa meijerin portista sisään. Siksi maitotiloilla tehtävä ilmastotyö on erityisen tärkeää.
Keväällä 2019 Valio alkaa yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa kouluttaa maitotiloista niin sanottuja hiiliviljelijöitä: tilat oppivat uusia tapoja sitoa hiiltä maaperään ja pääsevät jakamaan jo käytössä olevia hyviä viljelykäytäntöjä. Myös lehmien lannan sisältämää energiaa halutaan tulevaisuudessa käyttää korvaamaan fossiilisia polttoaineita.
Tavoitteena kokonaisympäristövaikutusten pienentäminen
Valion tavoitteena on, että kaikki harjakattopakkaukset − myös mehutölkit − on vuonna 2025 tehty täysin uusiutuvasta kasvipohjaisesta materiaalista. Mehutölkeissä on toistaiseksi ohut erikoismuovi, jonka tehtävä on suojata mehun C-vitamiinia.
– Mehutölkkien muovikerroksen kehitys on edennyt hyvin, ja pääsemme mehupakkauksissa lähes 100-prosenttiseen kasvipohjaisuuteen jo tämän vuoden aikana. Tavoitteenamme on vähentää kokonaisympäristövaikutuksia fiksusti: oikeanlaiset pakkaukset suojaavat tuotteita ja estävät ruokahävikkiä, ja kasvipohjaiset pakkaukset pienentävät tuotteiden hiilijalanjälkeä. Lisäämme myös kierrätysraaka-aineiden käyttöä ja kannustamme kuluttajia kierrättämään pakkauksia oikein, Virtanen-Leppä kertoo.
– Valion pakkauskehitystä ohjaa vahvasti se, että haluamme pakkausten olevan kokonaan kasvipohjaisia. Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka ovat vain osittain kasvipohjaisia, ja osa raaka-aineesta on fossiilista. Näissä ratkaisuissa laskennallinen kasvipohjaisuus perustuu raaka-aineiden massataseeseen, eikä 100-prosenttisesti uusiutuviin materiaaleihin. Muovi on valmistettu käyttämällä fossiilista öljyä, ja vain pieni osa raaka-aineesta on kasvipohjaista, Virtanen-Leppä lopettaa.