Yritysten globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch selvitti keväällä 2019 Valion toimitusketjun vastuullisuutta Thaimaassa (https://www.valio.fi/yritys/media/uutiset/finnwatch-loysi-epakohtia-valion-toimitusketjusta-thaimaassa-otamme-ihmisoikeudet-vakavasti-ja-olemme-ryhtyneet-toimiin-tilanteen-korjaamiseksi/). Valion ananastoimittaja Takerngin sekä sakeuttajia toimittavan Ingredionin toiminnan epäkohdat liittyivät erityisesti siirtotyöntekijöiden rekrytointikäytäntöihin ja palkanmaksuun. Kuluneen vuoden aikana Valio on tehnyt töitä epäkohtien korjaamiseksi yhteistyössä raaka-ainetoimittajien kanssa. Lisäksi Valio tekee parhaillaan koko toimintaansa koskevaa ihmisoikeusvaikutusten arviointia. Finnwatch julkaisi 10.2. Valiota koskevan seurantaraportin (https://finnwatch.org/fi/tutkimukset/698-valion-ananastoimittaja-korjaa-ongelmia).
– Finnwatchin vuosi sitten tekemä selvitys auttoi meitä tunnistamaan toimitusketjumme epäkohtia. Mielestäni nyt julkaistun seurantaraportin tärkein huomio on, että kun koko toimitusketju sitoutuu ihmisoikeustyöhön, epäkohtia voidaan korjata ja työntekijöiden oloja parantaa. Olemme tehneet aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä alihankkijoidemme kanssa ongelmien korjaamiseksi. Toimittajat ovat laatineet korjaavien toimenpiteiden suunnitelmat, joiden toteutumista olemme seuranneet yhteisissä kokouksissa, Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio sanoo.
Toimenpidesuunnitelmat sisältävät muun muassa eettisten toimintaohjeiden (code of conduct) parantamiseen, siirtotyöntekijöiden rekrytointiin, työntekijöiden iän varmistamiseen sekä ylityö- ja vuosilomakäytäntöjen päivittämiseen liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi työntekijöitä Thaimaassa on koulutettu ja opastettu uusien käytäntöjen osalta, ja auditointiprosesseja parannettu yhteistyössä BSCI- ja Sedex-organisaatioiden kanssa. Valio jatkaa toimenpiteiden toteutumisen seurantaa kevään aikana muun muassa auditointien tuloksia seuraamalla.
Valio tekee laajan ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin
Finnwatch suositteli maaliskuun 2019 raportissaan, että Valio tekisi toiminnastaan kokonaisvaltaisen ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin. Ihmisoikeuksilla tarkoitetaan muun muassa oikeutta terveyteen ja turvallisuuteen, tasa-arvoiseen ja reiluun työpaikkaan sekä oikeudenmukaiseen palkkaan. Työ on parhaillaan käynnissä, ja siinä arvioidaan Valion mahdollisia negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi hankintaketjussa sekä suhteessa eri sidosryhmiin.
– Työn aikana ymmärryksemme ihmisoikeuksien arvioinnista on lisääntynyt. Kevään aikana käymme ihmisoikeusriskien arviointiprosessiin kuuluvia palautekeskusteluja eri sidosryhmien kanssa. Näin saamme huomioitua riskit mahdollisimman kattavasti eri näkökulmista, Valion lakiasiainjohtaja Saara Vahvaselkä kertoo.
Kun ihmisoikeuksien riskeihin liittyvä palaute on käsitelty, Valio viimeistelee toimenpidesuunnitelman ja prosessit ihmisoikeusvaikutusten jatkuvaan hallintaan.