Siirry sisältöön

15.4.2025

Valio suunnittelee Kauhavan tehtaan tuotannon siirtoa – muutosneu­vottelut alkavat

Valion logo sinisellä pohjalla

Valio suunnittelee Raisio Oyj:ltä maaliskuussa 2025 ostamansa Kauhavan tehtaan toimintojen siirtoa Ouluun tai Joensuuhun. Toteutuessaan suunnitelma tarkoittaisi Kauhavan tehtaan sulkemista. Suunnitelluilla siirroilla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista.

Valio osti maaliskuussa 2025 toteutuneessa yrityskaupassa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Yrityskaupan yhteydessä Kauhavan tehtaan henkilöstö siirtyi Valion palvelukseen.

Valio aloittaa 22.4.2025 Kauhavan tehtaan sulkemista koskevat muutosneuvottelut, joiden piirissä on yhteensä 11 henkilöä eli tehtaan koko henkilöstö. Mahdolliset henkilöstövähennykset kohdistuvat tämän hetken arvion mukaisesti enintään samaan henkilömäärään. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Valio pyrkii tarjoamaan töitä mahdollisimman monelle henkilölle muilta toimipaikoiltaan.

Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Neuvottelut kestävät kuusi viikkoa, ja päätöksiä ei ole tässä vaiheessa tehty. Kauhavan tehtaan mahdollinen sulkeminen tapahtuisi tämän hetken arvion mukaan aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella.

”Tuotannon suunnitellulla siirrolla tavoittelemme edelleen strategiamme mukaisesti tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista”, sanoo Valion tuotantolaitoksista ja logistiikasta vastaava johtaja Juha Penttilä. 

”Henkilöstö Kauhavan tehtaalla on tehnyt hyvää työtä niin Raision kuin Valionkin omistuksessa. Muutosneuvottelut, joissa käsitellään henkilöstövähennyksiä ovat aina erittäin ikävä asia, ja haluamme hoitaa neuvottelut henkilöstön näkökulmasta niin hyvin kuin mahdollista”, Juha Penttilä jatkaa. 

Joensuun tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja ja tuorejuustoja. Tehtaan päätuotteita ovat Valio Polar® -juustot, Valio Salaneuvos® -juustot ja Valio Viola® -tuorejuustot. Lisäksi tehtaalla valmistetaan maitojauheita. Oulun tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 64 miljoonaa kiloa. Oulussa valmistetaan muun muassa maitoja, piimää ja kermaa, jogurtteja, viilejä, kefiirejä, ruoanvalmistustuotteita sekä jäätelöä.

Valio työllistää yhteensä noin 4 300 henkilöä, joista 3 700 työskentelee Suomessa. Noin 3 200 suomalaista maitotilaa omistaa Valion osuuskuntien kautta.

”Kilpailukykyisen liiketoiminnan avulla varmistamme omistajiemme eli maitotilojen elinvoimaisuuden ja turvaamme kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuutta. Sen myötä pystymme pitkällä tähtäimellä myös työllistämään ja luomaan toimeentuloa ympäri Suomen”, Juha Penttilä summaa.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search