Valion Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmän uudistus palkittiin yhtenä kolmesta parhaasta energiatehokkuustoimenpiteenä Vuoden Energianerokas 2022 -kilpailussa. Muut palkitut olivat Aalto Yliopiston ja Fortumin Aalto Works -energiaratkaisut sekä Valmetin tehtaan paineilman hukkakäytön vähentäminen automaattisilla magneettiventtiileillä.
Työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Motivan järjestämä Vuoden Energianerokas -kilpailu palkitsee vuosittain energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden yritysten ja kuntien vaikuttavia ja konkreettisia energiatehokkuustoimenpiteitä.
Energianerokas 2022 -tunnustuksen saanut Valion Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmä yhdistää savukaasujen lauhdutusteknologian, lämpöpumppu- ja lämpöakkujärjestelmän sekä edistynyttä säätöautomaatiota hukkalämmön hyödyntämiseksi. Toukokuussa 2022 käyttöönotettu järjestelmä tehostaa juusto- ja maitojauhetehtaan vuotuista energiankulutusta arviolta yli 10 prosenttia ja vähentää tehtaan hiilidioksidipäästöjä 10 000 tonnia vuodessa.
– Toimenpide on vaikuttava ja konkreettinen osoitus eri teknologioiden innovatiivisesta ja kustannustehokkaasta soveltamisesta hukkalämmön hyödyntämiseksi. Lisäksi se on hyvä esimerkki energiakatselmoinnin ja syväselvityksen merkityksestä isojen energiatehokkuusinvestointien käynnistäjinä, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Tiina Sekki Energiavirastosta.
– Tänä vuonna, jos koskaan, on korostunut tarve säästää energiaa ja löytää uusia ratkaisuja helpottamaan energian tehokasta käyttöä, hän jatkaa.
Lapinlahden tehtaan innovatiivinen hyötylämpöjärjestelmä tuo konkreettisia etuja energiankulutukseen
Valion Lapinlahden juustotehtaan energiankäyttö ja päästöt vähenevät merkittävästi, kun tehdas hyödyntää nopeasti vaihtelevaan lämpökuorman hallintaan savukaasujen lauhdutusteknologian, lämpöpumppu- ja lämpöakkujärjestelmän sekä edistyneen säätöautomaation yhdistelmää. Teko on Valion historian suurin energiatehokkuushanke. Vuodessa se vähentää tehtaan energiakulutusta yli 10 prosenttia ja pienentää hiilidioksidipäästöjä 10 000 tonnia.
Kilpailun tuomariston palkitsemisperusteluiden mukaan teknisesti vaativan teollisuuskohteen hyötylämpöjärjestelmä on malliesimerkki energiakatselmoinnin, syväselvityksen sekä energiakumppanuuden merkityksestä suurten energiatehokkuusinvestointien käynnistäjänä.
Vuonna 2022 käyttöönotettu järjestelmä muistuttaa samalla, että kaukolämmön tuotannossa yleisesti käytettävillä savukaasupesureilla on edelleen suuri lämmöntalteenoton hyödyntämispotentiaali teollisuudessa.
”Valion tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Olemme vuosien saatossa tehneet paljon energiatehokkuustoimenpiteitä. Tämä on kuitenkin yksittäisenä toimenpiteenä kaikkein vaikuttavin ja konkreettinen osoitus elintarviketeollisuuden vastuullisuustyöstä. Ajoitus osuu hyvään kohtaan, sillä energiansäästöä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Energian saatavuus on huoltovarmuuskysymys. Elintarviketehtaiden on saatava sähköä jatkuvasti, jotta Suomen ruokahuolto toimii”, kertoo energiapäällikkö Peter Fabritius Valiolta.
Tutustu Valion Energianerokas 2022 -palkittuun hyötylämpöjärjestelmään https://youtu.be/XUO6k3MUQHo