Siirry sisältöön

15.2.2021

Valion uudet ravitsemussitoumukset vastaavat ruokatrendeihin: Ruoalta halutaan nyt vastuullisuutta, terveellisyyttä ja helppoutta

Kuva

Valion uudet ravitsemussitoumukset tarttuvat ajankohtaisiin ruokatrendeihin. Sitoumuksissa autetaan kohti terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokailua kotona ja tarjotaan ratkaisuja sydänystävälliseen joukkoruokailuun. Valion ruokatrendiraportti kertoo, että muun muassa vastuullisuus, terveellisyys ja helppous ohjaavat jatkossa ruokaan liittyviä valintojamme. Poikkeusvuosi 2020 sai monet ruoanlaiton ja leivonnan ensikertalaiset tarttumaan kauhaan ja kattilaan. Valio.fi-reseptipalvelun analytiikka kertoo, mitä suomalaiset erityisesti söivät.

”Yleiseen keskusteluun nousee yleensä yksi trendi kerrallaan, mutta käytännössä moni asia vaikuttaa ruokavalintoihimme. Poikkeusoloissa arjen tekemisiä on rajoitettu, mutta ruoan kautta olemme voineet hemmotella itseämme ja rakastaa läheisiämme. Vuonna 2021 haluamme auttaa ihmisiä kokkailemaan terveellisesti ja samalla ilmaston kannalta kestävämmin. Mikä parasta, uudet reseptimme ovat myös ravitsemuksellisesti suositeltavia”, Valion vastuullisuusjohtaja Hanna Hiekkamies sanoo.

Ravitsemussitoumukset auttavat hyvässä arkiruokailussa

Valio on tehnyt kolme uutta ravitsemussitoumusta:

•Kehitämme kotikokkaajille ravitsemuksellisesti suositeltavia, ilmastoystävällisiä reseptejä: 10 reseptiä vuoteen 2021 mennessä.​ Ilmastovastuullisuuden kriteerinä käytämme Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisessä RuokaMinimi-tutkimushankkeessa esiteltyjä ilmastoystävällisempiä ruokavalioita. Ravitsemuslaadun mittarina käytämme Sydänmerkki-aterioille asetettuja raja-arvoja rasvan määrässä ja laadussa sekä suolan määrässä.

Sitoumuksen mukainen määrä reseptejä on julkaistu palvelussamme. Tutustu niihin tästä.

•​ Tuplaamme ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptien määrän: kehitämme 12 uutta Sydänmerkki-reseptiä vuoteen 2022 mennessä.​

•Tuomme suosittuja Valio.fi-reseptipalvelun arkiruokareseptejä esiin lautasmallikuvien muodossa ja näin kannustamme kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa: kuvaamme 20 suosittua arkiruokareseptiä lautasmallin muodossa vuoteen 2022 mennessä.

Ravitsemussitoumus on vapaaehtoinen, suomalainen toimintamalli, joka auttaa ja kannustaa ruoka-alan toimijoita sekä sidosryhmiä parantamaan ruokavalion ravitsemuksellista laatua sekä edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja.​

Sitoumukset ovat osana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksia sivustolla Sitoumus2050.fi

Trendikartta yhdistää useita kansainvälisiä kuluttajatutkimusaineistoja

Valion trendikartta tälle vuodelle nostaa esiin kuusi maailmanlaajuista ruokatrendiä. Laaja analyysi perustuu useisiin kansainvälisiin trendiraportteihin (esim. Euromonitor, Trendwatching, Mintel, New Nutrition Business).

Vastuullisuus

Mitä enemmän ihmiset kuulevat elintarviketuotannon vaikutuksista ympäristöön, eläimiin ja yhteiskuntaan sitä vastuullisempia valintoja he haluavat tehdä. Vaikeuskerroin lisääntyy ruoan ostajan näkökulmasta: on huomioitava monia ja yhä lisääntyviä näkökohtia hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä eläinten hyvinvoinnin, luonnon monimuotoisuuden ja työntekijöiden oikeuksien parantamiseen.

Terveys ja hyvinvointi

Ihmisten kiinnostus ruoan terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin jatkaa kasvuaan. Ihmiset ovat nyt kiinnostuneita elintarvikkeista, jotka vahvistavat vastustuskykyä, ehkäisevät sairauksia, kohentavat mielialaa ja tehostavat suoriutumista arjessa.

Alkuperätieto ja läpinäkyvyys

Yhä useampi haluaa tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu. Trendiin kuuluvat muun muassa kiinnostus luomutuotteita kohtaan sekä lisäaineettomien tuotteiden ja tarkoilla alkuperätiedoilla varustettujen tuotteiden lisääntyvä kysyntä. Yhä useampi haluaa luoda vahvempia tunnesiteitä ruokaan.

Helppous ja välipalat

Ruoan valmistus koetaan paitsi hauskana ajanvietteenä, toisinaan myös vaivalloisena hidasteena, joka on pois mielekkäämpien asioiden tekemisestä. Esivalmistetut ainekset, ruoan tilaaminen, laadukkaat välipalat ja muut aikaa ja vaivaa säästävät ruokaratkaisut nostavat suosiotaan.

Ruokavalinnat osana identiteettiä

Ruoalla on yhä vahvempi yhteys eettisyyteen, terveyteen ja hyvinvointiin, sosiaaliseen mediaan, alkuperätietouteen, kulttuuriin ja tarinankerrontaan. Maun, ravitsemuksen ja hinnan kautta määrittelyn rinnalle nousee ruoan rooli osana omaa identiteettiä, arvoja ja elämäntapaa.

Verkko ja digitaalisuus

Digitaaliset välineet ja kohtauspaikat tutustuttavat uusiin ruokiin ja ruokailutapoihin. Verkkoruokakauppa, ravintolaruoan tilauspalvelut, yhteiskokkailut somessa… Digitalisuus tulee muokkaamaan suhdettamme ruokaan ja ruokabrändeihin.

Korona-ajan keittiöissä tehtiin helppoa arkiruokaa, tukeuduttiin luottoresepteihin ja kokeiltiin uutta

Poikkeuksellinen vuosi näkyy Valion verkkosivujen analytiikassa: kotona syötiin aiempaa enemmän, kotimaisten raaka-aineiden arvostus kasvoi ja lisääntynyt vapaa-aika innosti kokeilemaan uutta. 

Vuonna 2020 moni suomalainen laittoi kotona ruokaa enemmän kuin koskaan. Valio.fissä muutos näkyi erityisesti maalis-toukokuussa, jolloin arkiruokasisältöjen kulutus kasvoi moninkertaisesti edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Koko vuoden kävijämäärät kehittyivät reippaalla kolmanneksella vuodesta 2019. 

Poikkeusvuosi sai Valion verkkosivujen kävijät palaamaan lapsuudesta tuttujen ruokien ääreen. Kysyttyjä olivat myös kotimaisista juureksista, marjoista ja sienistä valmistetut ruoat ja leivonnaiset sekä vinkit raaka-aineiden käyttöön. 

Poikkeusvuosi sai monet kokeilemaan uutta: eteläkorealaista dalgona-kahvia, syötävillä kukilla ja yrteillä koristeltua focacciaa ja ravintolatason illallista kotona. Myös leivonnan ensikertalaisia oli liikkeellä runsaasti.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search