Stipendien myöntämisessä olennaista on se, että se auttaa saajaansa toteuttamaan harrastuksen kautta omia tavoitteitaan tai unelmiaan, olipa kyse omien taitojen kehittämistä, muille esimerkkinä toimimista tai vaikkapa haaveissa siintävän olympiamitalin tavoittelusta.
– Olemme koko kymmenen vuoden ajan pitäneet keskeisenä kriteerinä sitä, että stipendi auttaa lasta tai nuorta konkreettisesti eteenpäin kohti omia tavoitteitaan. Se, mitä tavoitteet ovat, on meille toissijaista. Pääasia on tekemisen meininki ja aito liikkumisen ilo, Valio Akatemia® projektipäällikkö Nina Wahlström kertoo.
Valio Akatemia® ohjelman myöntämät stipendit käytetään tyypillisesti harrastusvarusteisiin, valmennukseen, harjoitusleireihin tai kilpailumatkoihin. Tukea myönnetään myös ravitsemukseen erilaisina välipala- ja kokkauskursseina sekä ravitsemusvalmennuksina, jotka toteutetaan yhdessä Marttaliiton ja urheiluravitsemusverkoston asiantuntijoiden kanssa.
Vuosittain eri muotoista tukea on myönnetty keskimäärin 120 000–130 000 euroa, ja vuodesta riippuen stipendejä on myönnetty noin 250–340 kappaletta. Tukihakemuksien määrä on eri vuosina hieman vaihdellut vajaasta tuhannesta lähelle neljää tuhatta, mutta yleisesti ottaen hakemusten määrä on ollut kasvussa.
Ohjelmaa tukevat ja sen kummeina toimivat jalkapalloilija Joel Pohjanpalo, maastohiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija Topi Raitanen ja lasketteluvideoistaan tunnettu Real Skifi -ryhmä.
Harrastustrendit näkyvät kymmenen vuoden matkalla
Harrastamista ja hyvinvointia on Valio Akatemia® ohjelmassa aina tuettu liikunnan ilo edellä, minkä vuoksi myös uusia lajeja on haluttu tukea ennakkoluulottomasti. Vuosien varrella myönnetyt stipendit kertovatkin mielenkiintoista tarinaa lasten ja nuorten harrastuksista ja lajien vaihtelevuudesta. Osa lajeista on selkeästi kestosuosikkeja, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen, mutta joukosta erottuu myös uudet tulokkaat ja trendilajit.
– On selvästi nähtävissä, että esimerkiksi jääkiekko, taitoluistelu, jalkapallo ja joukkuevoimistelu pitävät tiukasti pintansa vuodesta toiseen. Samoin perinteinen hiihto, ampumahiihto ja vaikkapa pesäpallo ovat lajeja, joille on haettu ja myönnetty tukea koko kymmenen vuoden ajan, Wahlström kertoo.
Listalta löytyy kuitenkin myös uudempia lajeja, joita on haluttu tukea tasavertaisesti.
– Esimerkiksi lännenratsastukselle on myönnetty stipendejä vuonna 2019 ja 2020. Skeittauksesta tuli olympialaji vuonna 2020, mikä näkyi selvästi myös hakemuksissa ja tuen saajissa. 2020-luvun taitteessa myönnetyissä tuissa erottuvat myös muun muassa sirkustaide, erilaiset ammuntalajit, trampoliinivoimistelu, miekkailu, bmx, keppihevostelu ja aikuistenkin keskuudessa kovaan suosioon noussut crossfit, Wahlström summaa.
Heräsikö kiinnostus? Kaipaisitko sinäkin, seurasi, koululuokkasi tai joukkueesi tukea liikuntaan tai hyvinvointiin? Hakuaika vuoden 2023 stipendeille on käynnissä aina 14.8.2022 asti. Hae Valio Akatemian stipendiä täältä!