Millainen on lehmän päivä?
Lehmä on märehtijä ja suurin osa sen päivästä, jopa 15-16 tuntia vuorokaudesta, kuluu syömiseen ja märehtimiseen. Suomessa lehmät syövät ympäri vuoden pääasiassa oman tilan nurmirehua. Se koostuu esimerkiksi timoteista, nurminatasta sekä apiloista. Rehua myös säilötään tiloilla talvea varten. Nurmen lisäksi rehua tehdään palkokasveista, nurmen ja palkokasvien seoksista sekä jonkin verran viljasta. Lehmät syövät esimerkiksi rypsiöljyn tuotannosta ylijääneet rypsin siemenet, joista öljy on puristettu pois. Tuontisoijaa valiolaisten tilojen lehmät eivät syö ollenkaan.
Pihattonavetan ruokintapöytään tuodaan rehua kahdesti päivässä, jotta lehmillä on ruokaa aina saatavilla. Seuraavana päivänä ruokintapöytä puhdistetaan ennen kuin siihen tuodaan uutta rehua. Myös parsinavetassa lehmät ruokitaan pari kertaa päivässä.
Raikas vesi on lehmälle yhtä tärkeää kuin laadukas ravinto. Talvisin lehmä juo noin 100 litraa vettä päivässä. Helteellä vedenkulutus kasvaa, ja kuumana kesäpäivänä lehmä saattaa juoda jopa 150 litraa vettä.
Lehmät nukkuvat yleensä navetassa. Kesäisin lehmällä voi olla mahdollisuus nukkua myös laitumella.
Lehmät lypsetään kaksi tai kolme kertaa päivässä. Jos navetassa on lypsyrobotti, voi lehmä käydä lypsyllä silloin, kun se itse haluaa. Monet kävisivät lypsyllä useinkin, sillä lypsyrobotilla ne saavat maistuvaa rehua. Lehmät ovat yksilöitä ja tuottavat maitoa eri määriä, keskimäärin noin 40 kiloa päivässä.