Eläinten hyvinvointia voi tarkastella monesta näkökulmasta. Kansallisten eläinten neuvottelukuntien määritelmässä* korostuu eläimen oma kokemus:
”Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä ja fyysisestä olotilasta. Siihen sisältyvät muun muassa eläimen fyysinen ja psyykkinen terveys, normaali kasvu sekä hyvä hoito ihmisen huostassa oleville eläimille.”
Eläinten hyvinvointia arvioidaan tekemällä havaintoja eläimistä sekä niiden olosuhteista.
Suomessa on käytössä nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä NASEVA, jossa eläinten hyvinvointia seurataan ja arvioidaan niiden terveyden, ruokinnan, olosuhteiden ja käyttäytymisen näkökulmista. Eläinlääkäri käy näillä tiloilla vähintään kerran vuodessa tekemässä karjan terveydenhuoltokäynnin. Silloin arvioidaan monia lehmien hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.
Lisäksi Nasevassa kerätään tietoa tarttuvien tautien esiintymisestä, tautisuojauksesta ja tutkimustuloksista sekä seurataan lääkkeiden käyttöä. Eläinlääkäri käy näillä tiloilla vähintään kerran vuodessa tekemässä karjan terveydenhuoltokäynnin. Silloin arvioidaan monia lehmien hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.
* Lähde: Kansalliset eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnat, 2019