Valion tuotekehityksen lähtökohtia ovat kuluttajan kuunteleminen, herkullinen maku ja ravitsemuksellisesti hyvät tuotteet. Haluamme kannustaa suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuositusten mukaisesti. Kun nobelisti A.I Virtanen johti Valion laboratoriota, ohjenuoraksemme vakiintui ajatus hyvinvoinnin lisäämisestä innovaatioiden avulla. Tänään olemme terveyttä ja hyvinvointia edistävien tuotteiden kansainvälinen edelläkävijä.
Valion Ravitsemussitoumukset
Edistämme suomalaisten ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja ravitsemusvastuullisia toimintatapoja muun muassa ravitsemussitoumuksien avulla. Ravitsemussitoumus on suomalainen, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) toimintamalli, joka on osa kansallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta (Sitoumus2050). Olemme tehneet vuosina 2018-2022 yhteensä seitsemän tavoitteellista ja mitattavaa ravitsemussitoumusta.
1. Valio kasvattaa Sydänmerkki-reseptiensä määrää
Sitoumus lyhyesti:
Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia, maukkaita ja toimivaksi testattuja reseptejä ammattikeittiöille. Lisäämme entisestään Sydänmerkki-reseptiemme määrää tarjoten vuoteen 2023 mennessä 10 uutta ja modernia ruokaohjetta joukkoruokailun ammattilaisille.
2. Valio tuplaa ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptiensä määrän
Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun. Tuplaamme ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptiemme määrän vuoteen 2022 mennessä. Ylitimme tavoitteen kehittämällä jopa 14 uutta Sydänmerkkireseptiä. Tutustu resepteihin täällä.
Taustatietoa sitoumuksesta:
Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.
Mitä uutta sitoumuksessa?
Nykyiset Sydänmerkki-reseptimme ovat vuodelta 2011. Sitoumuksen avulla voimme tarjota uusia ja moderneja Sydänmerkki-kriteerien mukaisia ruokaohjeita suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.
3. Valio kehittää kotikokkaajille ravitsemuksellisesti suositeltavia, ilmastoystävällisiä reseptejä
Sitoumus lyhyesti:
Haluamme tarjota kuluttajille kotikeittiöön sopivia, helppoja ja toimivia, ravitsemuksellisesti suositeltavia reseptejä, jotka ovat lisäksi ilmaston kannalta vastuullisempia vaihtoehtoja. Ravitsemuslaadun mittarina käytämme Sydänmerkki-aterian kriteerejä. Ilmastoystävällisyys on huomioitu RuokaMinimi-hankkeen tulosten mukaisesti. Saavutimme tavoitteen aikataulussaan ja julkaisimme vuoden 2021 alussa 10 kpl edellä mainituilla kriteereillä laadittua reseptiä.Tutustu resepteihin täällä.
Taustatietoa sitoumuksesta:
Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste. Keskusteluissa ilmastoystävällisestä ruokavaliosta on tärkeää muistaa myös ravitsemus. Me Valiolla tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Tavoitteemme ei ole vain pienentää maidon hiilijalanjälkeä, vaan nollata se vuoteen 2035 mennessä.
Mitä uutta sitoumuksessa?
Yhdistämme ilmastovastuullisuuden ravitsemuksellisesti suositeltaviin ruokaohjeisiin ja viestimme siitä, kuinka ravitsemus on tärkeää ottaa huomioon ilmastovaikutuksien arvioinnissa.
4. Valion arkiruokareseptit lautasmallikuvina kannustavat kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa
Sitoumus lyhyesti:
Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Sitoudumme tekemään vuoteen 2022 mennessä 20 suosituimmasta arkiruokareseptistämme lautasmallin mukaan koostetut esimerkkikuvat, ja viestimme verkkosivuillamme, kuinka täydentää pääruoka täysipainoiseksi ateriakokonaisuudeksi mm. täydentämällä pääruokaa salaatilla tai muilla kasviksilla. Kuvia on hyödynnetty esimerkiksi artikkelissa Lautasmalli on oiva apu aterioiden koostamiseen.
Taustatietoa sitoumuksesta:
Valio.fi reseptipalvelu tarjoaa yli 4 200 reseptiä kotikokkaajille. Haluamme tuoda entistä näkyvämmäksi sen, että pääruoka on yksi ateriakomponentti, joka täydennetään täysipainoiseksi ateriaksi mm. salaatilla ja/tai muilla kasviksilla.
Mitä uutta sitoumuksessa?
Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Haluamme tukea suomalaisia syömään suositellun määrän, puoli kiloa, kasviksia päivittäin.
5. Sokerin vähentäminen välipaloissa
Tavoite: Tuplaamme maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden määrän vuodesta 2015 (84 kpl) vuoteen 2020 (168 kpl) mennessä. Tavoite asetettu tammikuussa 2018.
Eteneminen: Onnistuimme lähes saavuttamaan tavoitteen. Toimme markkinoille 157 uutta maustamatonta, sokeroimatonta tai 20-50 % vähemmän sokeria sisältävää välipalaa. Tulokseen vaikuttaa osaltaan se, että vuonna 2019 vähensimme uutuuslanseerausten kokonaismäärää. Näin pystyimme panostamaan enemmän lanseerattaviin uutuuksiin.
Onnistuneina uutuuksina toimme markkinoille mm. Valio PROfeel® proteiinituoteperheeseen sokeroimattomat annosvanukkaat ja Valio Luonnonjogurtti+™ & hedelmä -jogurtit, joiden makeus tulee yksinomaan raaka-aineina käytettävistä hedelmistä. Luvussa on huomioitu myös kaupan hyllyiltä poistuneet tuotteet. Vaikka tämä ravitsemussitoumus päättyi vuoteen 2020, työmme vähentää sokeria välipalatuotteissa jatkuu kuitenkin edelleen.
6. Suolan vähentäminen Valio ValSa® tuotteiden avulla
Tavoite: Vuonna 2020 myymme 7 miljoonaa kiloa Valio ValSa® tuotteita.
Eteneminen: Onnistuimme lähes saavuttamaan tavoitteen. Vähempisuolaisten Valio Valsa® tuotteiden myynti on pysynyt tasaisena, vajaassa 7000000 kg/vuosi. Vuonna 2019 suuntasimme ValSa® tuoteperheen mainontaa enemmän koko perheelle, jotta entistä useampi suomalainen löytäisi vähemmän suolaa sisältävät ValSa® juustot ja levitteet.
7. Ravitsemussitoumus resepteistä
Tavoite: Tarjoamme Valio.fi-sivuston yli 4 000 reseptissä entistä tarkempia ravintosisältötietoja, jotta suomalaisten olisi helpompi tehdä vähempisuolaisia valintoja.
Eteneminen: Sitoumuksen tavoite on saavutettu. Lisäsimme vuonna 2018 kaikkiin Valio Koekeittiön tekemiin resepteihin suolan määrä 100 grammaa kohti.