”Juuston sulaessa proteiinien väliset sidokset alkavat katkeilla, mutta samanaikaisesti niitä syntyy toisiin paikkoihin uudestaan,” sanoo Valio Oddlygood® Veggie raasteen ja viipaleiden kehittäjä Väinö Saarentola. Kun sidokset katkeavat, rasva pääsee virtaamaan, mutta uudet sidokset pitävät sen kasassa, ja tämän vuoksi sulava juusto muuttaa lähinnä muotoaan. Kaseiiniproteiineja onkin verrattu vetoketjuun, jonka voi vetää auki ja löyhästi jälleen kiinni. Tämä sama ominaisuus tekee juustosta myös venyvää, mitä ominaisuutta hyödynnetään muissakin tuotteissa kuin juustoissa; kaseiinia esimerkiksi löytyy lähes kaikista kondomeista.
Juuston sulamisominaisuus ei ole tärkeää vain pizzan tai lämpimien voileipien päällä. Juusto nimittäin sulaa jo suussa ja samalla sen aromit vapautuvat – ja tämä juuri tekee juuston syömisestä makuelämyksen. Useimmat kasvipohjaiset juustonkaltaiset tuotteet eivät sula – eivät suussa eivätkä uunissa – joten ne eivät tuota samaa suutuntumaa tai makuelämystä kuin kaseiinia sisältävät juustot, vaikka niissä juustoaromeja olisikin.
Viipaloitavuus ja sulavuus eivät kulje käsi kädessä
Nykyään suurin osa markkinoilla olevista vegaanijuustoista koettaa jäljitellä maitojuustoa käyttämällä erilaisia tärkkelyksen ja rasvan sekoituksia. Samalla tavalla kuin kaseiiniverkosto sitoo juustossa eläinrasvan, tärkkelyksen on tarkoitus sitoa kasvirasvaa. Useimpien vegaanijuustojen kohdalla ero maidosta tehtyihin juustoihin tulee kuitenkin esiin vegaanijuuston sulaessa: Tärkkelys ei reagoi lämpötilan muutoksiin samalla tavalla kuin kaseiini, muotoaan muuttaen, ja monissa vegaanijuustoissa kasvirasva sulaa öljymäisiksi pisaroiksi tärkkelyksen pinnalle.
”Sulavan juuston valmistus tärkkelyksestä ja kasvirasvasta ei kuitenkaan ole mahdotonta”, sanoo Saarentola. Hän sanoo saaneensa vegaanijuuston kehittämisen omalle tontilleen, koska hän vastaa Valiolla sulatejuustoista, ja vegaanijuustojen prosessissa on paljon samaa kuin sulatejuustojen valmistamisessa. Oddlygood® raaste saatiinkin sulamaan varsin mallikelpoisesti, mutta Oddlygood® viipaleet eivät sula. ”Viipaloituvuus ja sulaminen hieman kilpailevat keskenään”, sanoo Saarentola. Jos haluaa tehdä juustosta helposti viipaloituvaa, on luovuttava sulamisominaisuuksista – ja toisinpäin.