Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch on selvittänyt Valion toimitusketjun vastuullisuutta Thaimaassa. Esille nousseet epäkohdat koskevat erityisesti kahden toimittajan siirtotyöntekijöiden oikeuksia. Valio ottaa löydökset vakavasti ja on ryhtynyt toimiin varmistaakseen, että tilanne korjataan. Valio aikoo hankkia lisää osaamista ihmisoikeusriskien hallintaan ja tehdä tiiviimpää yhteistyötä elintarvikealan muiden yritysten, auditointitoimijoiden sekä kansalaisjärjestöjen kanssa toimitusketjun vastuullisuuden parantamiseksi. Lisäksi Valio tekee Finnwatchin suositusten mukaisesti toimitusketjujen ihmisoikeusarvioinnin.
Finnwatchin raportti keskittyi kahteen Valion toimittajaan Thaimaassa. Merkittävimmät puutteet koskivat ananastoimittaja Takerngia. Toinen tutkittu yritys on Ingredion, jonka sakeuttajia käytetään osassa Valion ruokakermoja. Finnwatchin mukaan Takerng ei maksa työntekijöilleen vuosiloman ajalta palkkaa, sen käyttämät siirtotyöntekijät eivät saa sesonkien ulkopuoliselta ajalta palkkaa ja lisäksi he joutuvat maksamaan itse kalliita rekrytointimaksuja päästäkseen Thaimaahan töihin. Ingredionin tehtaalla työskentelevillä Finnwatchin haastattelemilla siirtolaisilla oli työsuhde toiseen työnantajaan, jolla on alihankintasopimus Ingredionin kanssa. Tämä rikkoo Finnwatchin mukaan Thaimaan lainsäädäntöä. Työnantajayritys ei maksa ylitöistä tai huolehdi sosiaaliturvamaksuista.
– Olemme asiasta hyvin pahoillamme ja suhtaudumme löydöksiin vakavasti. Olemme jo olleet raaka-ainetoimittajiin yhteydessä ja edellyttäneet, että epäkohdat korjataan. Finnwatchin havainnot tulivat Valiolle yllätyksenä, sillä molempiin tehtaisiin oli tehty sosiaalisen vastuun auditointi, jonka perusteella luotimme toimitusketjun vastuullisuuteen. Kaikki Finnwatchin esiin nostamat epäkohdat eivät ole tulleet auditoinneissa esiin. Käymme Finnwatchin suositusten mukaisesti läpi vaihtoehtoiset auditointijärjestelmät ja arvioimme uudelleen käytäntömme toimitusketjun vastuullisuuden hallintaan. Lisäksi aiomme tehdä toimitusketjuamme koskevan ihmisoikeuksien arvioinnin, sanoo Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio.
Valiolla on käytössään Sedex-järjestelmä, jonka avulla pyritään varmistamaan toimitusketjun vastuullisuus. Sedexissä toimittajat vastaavat itse heille esitettyihin kysymyksiin. Näiden perusteella lasketaan riski-indeksi, jonka avulla päätetään auditointitarpeesta. Valio ei itse auditoi tehtaita sosiaalisen vastuun osalta, vaan sen tekee siihen erikoistunut ulkopuolinen taho. Näitä ovat esimerkiksi Smeta ja Amfori BSCI, jotka tekivät myös Ingredionin ja Takerngin sosiaalisen vastuun auditoinnit.
– Kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli epäkohtien esille nostajana. Haluamme kiittää Finnwatchin asiantuntijoita konkreettisista kehitysehdotuksista ja vuoropuhelusta selvityksen aikana. Kyseessä on asia, jonka ratkaisemiseksi elintarvikealan toimijoiden ja auditointiyritysten on tehtävä töitä yhdessä, Rautio sanoo.