Siirry sisältöön
Gluteeniton leivonta
Leivonta

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta vaatii hieman tarkkuutta, mutta onnistuu helposti oikeilla raaka-aineilla ja resepteillä. Kurkkaa gluteenittomat leivontareseptit sekä vinkit, joilla onnistut!

Tip icon

Mitä on gluteeni?

  • Gluteeni on vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine.
  • Keliakiaa sairastavien elimistö ei siedä lainkaan gluteenia, vaan jo pienikin määrä aiheuttaa vakavia oireita. Hoidoksi valitaan gluteeniton ruokavalio.
  • Vehnä, ruis ja ohra voivat aiheuttaa oireita myös herkkävatsaisille ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, sillä ne sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja.
  • Gluteenittomiksi merkityt elintarvikkeet sopivat kaikille keliakiaa sairastaville. Ne saavat sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg. Myös erittäin vähägluteenisiksi merkityt tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille. Niissä gluteenia saa olla enintään 100 mg/kg. Varmista vähägluteenisten tuotteiden sopivuus keliaakikolta, jolle olet leipomassa.

Proteiini parantaa gluteenit­tomien leivonnaisten rakennetta

Gluteenittoman taikinan käsittely on helpompaa, kun taikinaan lisää jotain proteiinipitoista. Esimerkiksi nämä tuotteet sopivat mainiosti gluteenittomiin leivonnaisiin parantamaan leivonnaisen rakennetta, makua unohtamatta.


Search

Hei 👋 Autan mielelläni löytämään sopivan reseptin!

1