Itse leivottu leipä
Uunituore leipä maistuu aina yhtä herkulliselta. Rapeakuorinen pataleipä kruunaa aamiaisen, mehevä focaccia ilahduttaa illanistujaisissa ja saaristolaisleipä kuuluu olennaisesti moniin perinteisiin juhliin, kuten juhannukseen ja jouluun.
Helpot leipäreseptit
Nopeimmillaan uunituoretta leipää saa pöytään puolessa tunnissa. Leivinjauheella kohoavat teeleivät tai paistinpannulla kypsyvät pannuleivät eivät vaadi ollenkaan kohottamista ja onnistuvat myös aloittelevalta leipurilta. Helposti syntyy myös peltileipä, jonka taikina yksinkertaisesti kaadetaan ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ihanan pehmoiset voisämpylät sopivat hampurilaissämpylöiksi tai syötäviksi ihan sellaisenaan. Juuresleivät ovat mainio vaihtoehto hieman terveellisempään leivontaan. Kun upotat leipätaikinaan monipuolisesti erilaisia kasviksia ja juureksia, saat lisää makua, mehevyyttä ja ravinteita. Kokeile tutun porkkanan ohella rohkeasti punajuurta, naurista, lanttua ja palsternakkaa.
Pataleipä, saaristolaisleipä, rieska ja muut klassikot
Mikä aloittaisi kiireettömän aamun paremmin kuin uunituore, huolella leivottu leipä? Näiden leipien leipominen ottaa hieman enemmän aikaa, mutta lupaamme, että lopputulos palkitsee. Pataleipä on klassikko, jota nautitaan viikonlopun aamiaispöydässä, ja jolla pyykäistään viimeisetkin kastikepisarat lautaselta. Jos leivontakärpänen pääsee puraisemaan kunnolla, kasvata leipäjuuri, jolla leivot kuohkeaa hapanleipää vaikka joka päivä.
Mehevä, maltainen, makea – myös Nauvon limppuna tunnettu tumma saaristolaisleipä on ihana juhlaherkku ja olennainen osa kalapöytää. Vaihtelua perinteisesti piimäpohjaiseen saaristolaisleipään voi tuoda käyttämällä nesteenä appelsiini- tai omenamehua tai sekoittamalla taikinaan lakritsia, punajuurta tai puolukoita. Leivoitpa leivän millä tyylillä tahansa, säilytä se jääkaapissa ja nauti parin päivän päästä leipomisesta, jolloin maku on parhaimmillaan.
Rieskaleipomon voi hyvinkin laittaa pystyyn vaikka arki-iltana. Rieskat eivät nimittäin kaipaa lainkaan kohotusta, eikä taikina tarvitse välttämättä edes leivinjauhetta. Sen sijaan taikinaan voi upottaa vaikka edellisen päivän perunamuusin tai porkkanaraasteen. Lisäksi sekaan sopii myös juustoraaste. Parhaimmillaan rieskat ovat uunituoreina, voin tai munavoin kanssa nautittuina.
PARHAAT LEIVÄT HERKUTTELUUN
Itse leivottu leipä on mitä monipuolisin tarjottava, sillä se taipuu täytettynä aina brunssipöydästä illanistujaisiin. Pehmoiset maritozzit, suussasulavat nokkospestosämpylät sekä lempeän mausteiset chilipannusämpylät antavat täydellisen syyn kutsua ystävät yhteisen aamiaisen äärelle. Pretzelsämpylöillä sen sijaan on paikka pienen porukan illanvietossa. Rieskasmörret sekä focaccia-voileipäkakku saavat suuremmankin seurueen illanistujaiset onnistumaan.
Gluteenittomat leivät
Gluteeniton leivonta vaatii leipurilta hieman perehtymistä, sillä sekä raaka-aineet että taikinan käsittely eroavat tavallisesta leivonnasta. Aloita helpoista teeleivistä ja kokeile taitojen karttuessa myös gluteenittomia sämpylöitä, vuokaleipää ja joululeipää.
Näin leivot täydellistä leipää kotona
Ihailetko leipomoiden muhkeita leipiä, mutta et tiedä, miten sellaisen voisi tehdä itse? Hyviä uutisia: kuohkea ja rapeakuorinen leipä onnistuu helposti myös kotikeittiössä, ja näiden vinkkien jälkeen sitä ei tarvitse muualta hakea.
- Lisää jauhoja maltilla, sillä leipätaikinan tulee olla pehmeää. Näin valmiiseen leipään tulee kuohkea rakenne.
- Vaivaa taikina hyvin ennen nostatusta ja käsittele hellästi nostatuksen jälkeen.
- Laita leipätaikina kohomaan ritilälle pesualtaan päälle ja täytä allas lämpimällä vedellä. Tämä vastaa kotioloissa hyvin leipomoiden käyttämää nostatuskaappia ja leipä nousee hyvin.
- Aseta uunin pohjalle vesikulho tai ruiskuta vettä uuniin paiston alussa. Näin leipään syntyy rapea kuori.
- Leipä on kypsä, kun se tuntuu kevyeltä. Kun pohjaan koputtaa, leipä kumisee.